Blitc

OBJAVLJEN: Šesti svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Autor: IKA/D.B.

Šesti svezak Sabranih djela bl. Ivana Merza, pod naslovom Rukopisi: Orlovstvo, Katolička akcija, Razni spisi, koji je uredio postulator o. Božidar Nagy, SI, objavljen je u suizdanju Postulature za kanonizaciju bl. Ivana Merza, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove te "Glasa Koncila".

Knjiga donosi neobjavljene rukopise Ivana Merza, sačuvane u njegovu arhivu, više ili manje dorađene, bilo da su namijenjeni za javnost kao veća djela i radovi, kao članci ili pak kao nacrti predavanja za usmeno izlaganje. Objavljeni rukopisi, budući da su nastali prije gotovo jednog stoljeća, usklađeni su s današnjim standardom hrvatskoga književnog jezika i važećim pravopisom, a da se ništa nije utjecalo na njegovu izvornu misao.

Rukopisi su podijeljeni u tri velike skupine po sadržaju i temama koje su u njima obrađene, a budući da se rukopisi razlikuju po dužini teksta, svaka je od te tri skupine podijeljena na dva dijela: u prvom dijelu su veliki rukopisi, a u drugom dijelu manji rukopisi. Ispred svakoga pojedinog teksta uredništvo je dodalo mali uvod, za bolje razumijevanje samoga teksta, vremena njegova nastanka, namjene za koju je bio napisan te popratnih okolnosti u kojima je nastao. Prva skupina rukopisa odnosi se na orlovsku organizaciju, kojoj je Merz u Hrvatskoj bio suutemeljitelj i stajao joj je na čelu kao idejni vođa, a unutar nje je u organizacijskom smislu formalno vršio službu tajnika. Iz tih tekstova dobiva se još potpunija slika o pravoj fizionomiji orlovstva pod vjerskim i moralnim vidom. U nastavku slijedi velika skupina radova koja se odnosi na Katoličku akciju, čiji je Merz bio pionir u Hrvatskoj. Njezine je ideje unio u orlovstvo i za njezinu se provedbu unutar Crkve u Hrvata zauzimao s velikim trudom i naporom. Uz brojne tekstove koje je Merz objavio o Katoličkoj akciji, ovi njegovi rukopisi upotpunjuju sliku o tomu velikom katoličkom gibanju, koje je pokrenuo papa Pio XI. 1922. g. Posljednju skupinu čine razni spisi izrazito religioznog karaktera, nastali u raznim prigodama te su namijenjeni za razne svrhe, a odnose se na ostala područja gdje je Merz bio idejno i djelatno nazočan, kao što su školske zadaće, tekstovi o katolicizmu i nacionalizmu te velik rad u kojem pobija neistine o Lourdesu i dr.

Šesti svezak zaokružuje Merzovu pisanu baštinu, tj. one njegove spise koji imaju zasebnu tematsku cjelovitost i bili su namijenjeni za javnost, premda ih on sam nije dospio u cijelosti sve objaviti za života. Za lakše snalaženje u raznovrsnosti njegovih spisa na kraju knjige nalazi se abecedno i tematsko kazalo njegovih spisa koji su sada dostupni javnosti u njegovim sabranim djelima.

Autor:IKA/D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.