O, kako je lijepo biti katolički laik!

Autor: Dražen Bušić

Kako reagirate kada čujete riječ laik?

Uvriježeno je mišljenje da riječ laik označava nestručnu osobu za neko područje i to je točno, ali u crkvenom kontekstu ona znači nešto potpuno drugo. Naime, dolazi od grčke riječi laos koja je u Starom zavjetu označava sveti narod nasuprot ethe što se odnosilo na poganske narode. U Ranoj crkvi ovaj se pojam odnosio na sve kršćane da bi Klement Rimski prvi uveo distinkciju: Laici su u Crkvi oni koji nisu klerici što je postalo uvriježeno mišljenje do naših dana. To je potvrdio Dokument II Vatikanskog sabora Lumen gentium u br. 31: ”Pod imenom laika ovdje se razumiju svi vjernici osim članova svetoga reda i redovničkog staleža odobrenog od Crkve.”

Isti dokument u broju 32 govori o dostojanstvu laika u odnosu prema klericima: ”Svi vjernici, klerici i laici, jednaki su u dostojanstvu i djelovanju. Konstitutivno za to dostojanstvo jest ponovno rođenje u Kristu. Osim te temeljne jednakosti navode se još zajednička milost, zajednički poziv na savršenstvo, jedan spas, ufanje i nepodijeljena ljubav kao elementi jednakosti.” Iz ovoga je vidljivo da između klerika i laika postoji tijesna veza pa mons. Tomislav Ivančić zaključuje: ”Klerici i laici doprinose svaki prema svom posebnom pozivu rastu Crkve i time spasu svijeta. Svaki mora priznati kompetenciju drugoga, tako da bi se gotovo trebalo govoriti o kolegijalitetu klerika i laika.”

I dok su kompetencije klera kristalno jasne svima u Crkvi, kompetencije laika su ponekad enigma i samim laicima. Najkraće je to definirano u dekretu II Vatikanskog koncila Apostolicam actuositatem u broju 5: ”Apostolat laika je sudjelovanje na spasiteljskom poslanju Crkve. Cilj se postiže dvostrukim putem: treba ljudima donijeti vijest o Kristu i njegovu milost, zatim, usavršiti i prožeti vremeniti red evanđeoskim duhom.” Ispravno shvaćene ove riječi znače da su laici u svijetu ono što su klerici u Crkvi! Laici su u svijetu, prije svega onom nespašenom, kraljevi, svećenici i proroci i to nisu samo lijepe titule već duboke duhovne stvarnosti, po kojima svijetu dolazi spas, obnova i ozdravljenje.

Laici toga trebaju biti svjesni. Uloga pastira je da educira laike, ne samo o temeljnim istinama vjere već i, o njihovoj ulozi u Crkvi. To bitno doprinosi jačanju laikata u raznim vidovima kao što su: katehizacija, prihvaćanja nižih crkvenih službi, rad u medijima, građanski aktivizam, aktivno bavljenje politikom itd. Radi se o čitavom spektru najrazličitijih poslanja kojima se ne mogu baviti klerici. Laici su, kako se često kaže, na prvoj crti bojišnice, tamo gdje se donose važne odluke za društvo u cjelini ali što je najvažnije, tamo gdje žive i rade duše koje da nije bilo njih nikada ne bi čule poruku spasenja – Radosnu vijest, kako je nedavno rekao jedan biskup: ”Kršćani, vi ste jedino Evanđelje koje će neki pročitati!”

Ovo na sve vjernike laike stavlja veliku odgovornost ali i otkriva svrhovitost laičkog poziva: sudjelovanje u spašavanju duša, u još većoj mjeri no što za to imaju priliku pastiri Crkve! Biti u svijetu ali ne biti kao svijet – zahtjevno ali moguće i k tome za mnoge spasonosno. O, kako je lijepo biti katolički laik/laikinja!

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.