Foto: Wikimedia Commons

Novi dokumentarac o Torinskom platnu: ‘Zadobio je rane na glavi uzrokovane trnovom kacigom’

Autor: Z. K.

Godine 1988., testovi utvrđivanja starosti ugljikom zaključili su da je Torinsko platno 700 godina stara krivotvorina. Trideset pet godina kasnije, znanost 21. stoljeća ukazuje na dramatično drugačiji zaključak.

Ugljični testovi koje nadziru Britanski muzej i Sveučilište Oxford od tada su diskreditirani zbog ovoga; Iz razloga koji nisu u potpunosti objašnjeni, istraživači su analizirali samo mali uzorak vlakana uzet s ruba pokrova koji je oštećen u požaru 1532. godine i popravile su ga časne sestre klarise pomoću boja.

U međuvremenu, sve sofisticiraniji testovi peludi na tkanini, krvavih mrlja i njegovih savršenih trodimenzionalnih slika daju sve više dokaza da je Torinsko platno stvoreno u prvom stoljeću “nuklearnim događajem” koji današnja tehnologija ne može ponoviti.

Redatelj Robert Orlando zaronio je u središte rasprave o podrijetlu i autentičnosti platna s novim dokumentarnim filmom, “The Shroud: Face to Face,” koji će biti objavljen u studenom.

Orlando, koji je napisao istoimenu knjigu, svoju temu oblikuje kao suvremenu istragu “pravog zločina”, koristeći rekreirane scene i oštre vizualne efekte kako bi filmu dao umjetnički ugođaj.

Film sadrži intervjue sa stručnjacima s obje strane rasprave, uključujući američkog povjesničara i profesora Princetonskog teološkog sjemeništa Dalea Allisona, Cheryl White iz Udruge za obrazovanje i istraživanje Torinskog platna i Marka Goodacrea, televizijskog redatelja, proučavatelja Novog zavjeta i profesora na Odsjek za religiju Sveučilišta Duke.

Otac Andrew Dalton, profesor teologije na Papinskom Athenaeumu Regina Apostolorum u Rimu, koji je napisao predgovor za Orlandovu knjigu, također se pojavljuje u filmu, kao i otac Robert J. Spitzer, jezuitski učenjak, autor, i popularni televizijski voditelj EWTN-a.
Dosezanje nove publike

U petak navečer, 28. srpnja, Spitzer se pridružio Orlandu na 15-minutnom kratkom pregledu filma nakon čega je uslijedila sesija pitanja i odgovora tijekom godišnje ljetne konferencije Instituta Napa u Napi, Kalifornija. Spitzer je predsjednik i suosnivač instituta.

“To je više od dokumentarca u smislu da uključuje sve: estetski osjećaj, uzbuđenje istrage, multimediju, sva osjetila”, rekao je Spitzer o filmu.

Spitzer se nada da će Orlandov rad predstaviti Torinsko platno “potpuno novoj publici” koja vjerojatno neće posjetiti muzej platna ili pročitati znanstvenu knjigu o toj temi.
“Mislim da je ovo način da se prenese poruka, i to na uvjerljiv način koji ne prisiljava ljude, koji im omogućuje da sami donesu odluku”, rekao je voditelj EWTN-ove emisije “Svemir oca Spitzera”.

Orlando je rekao da je pristao snimiti dokumentarac jer se činilo da je platno sada “u zraku”.

Relikvija uskrsnuća?

Nedavna znanstvena otkrića o kojima se govori u filmu uključuju nalaz da je čovjek na platnu zadobio rane na glavi uzrokovane trnovom “kacigom”, nešto što srednjovjekovni krivotvoritelj vjerojatno nije mogao zamisliti, budući da se Evanđelja odnose samo na “krunu od trnja.”

Također, čovjekovo desno rame niže je od lijevog, što Spitzer kaže da je u skladu s iščašenjem ramena, vjerojatno uslijed pada. To bi objasnilo zašto bi rimski vojnici prisilili prolaznika poput Šimuna Cirenca da im pomogne nositi Isusov križ, primijetio je.

Još jedno uvjerljivo otkriće je da >>>više na vjera.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.