Foto: Nera Simic / CROPIX

‘Nisam upoznao osobu koja nije postala katolik kada je ovo čula’

Autor: M.B.

Izdavačka kuća Kyrios objavila je video u kojem govori o biblijskoj istini o Euharistiji, koju iznosi otac Mike. “Ako ne želim Euharistiju, onda ne želim Isusa. Znači li to da svi koji nisu katolici ne žele Isusa? Ne, ali moram vam ovo reći – nisam upoznao ni jednu osobu koja je voljela Krista, kao kršćanin, ali ne kao katolik, koja kada je čula ovo nije završila postajući katolik”, počinje.

“Moj najbolji prijatelj i njegova žena bili su misionari u Kini. Htjeli su posvetiti u potpunosti svoje živote da budu pentekostalni misionari po cijelom svijetu. Vratili su se i jedne otišli na katoličko bogoslužje. Vidjeli su Euharistiju i rekli: ‘Nešto je tamo’. Sjećam se nakon Mise, prišao mi je da se upoznamo i porazgovaramo. I tako sljedećih šest, sedam, osam, devet mjeseci, bar jednom tjedno došli bi u restoran i od 22.30h do ponoći postavljali su pitanja: o Crkvi, Bibliji, papi…”, kaže i nastavlja.

“Došli smo i na Euharistiju. Bili su u čudu, ‘ovo je također i u našim Biblijama?’. Da u svim! Donijeli su odluku da će postati katolici. Obitelj se protivila, ali oni su znali – Ako volim Isusa, želim Euharistiju. Isus želi da imamo, ne samo odnos s Njim, već da mu dopustimo da nam da Njegovo cijelo Tijelo, cijelog sebe”, govori otac Mike, čiji govor možete u cijelosti pogledati u video klipu,, javlja portal Vjera.hr.

 

Otac Mike Schmitz: Euharistija

Objavljuje Izdavačka kuća “Kyrios” u Subota, 25. srpnja 2020.

Deset načina kako postiti plodonosno

U međuvremenu, možete pročitati  deset prijedloga o tome kako postiti i ako želite odaberite barem jedan ili dva kako biste počeli vježbati odmah. Savjete donosi vlč. Ed Brown, a prenosi ga Catholicexchange.
1. Jedite manje i češće primajte svetu pričest. Ovom praksom dajemo više na važnosti našem duhovnom životu i spasenju naših duša. Isus je rekao: “Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.” (Iv 6, 27)

2. Kontrolirajte svoj jezik. Sveti Jakov kaže: “Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori”. Pročitajte treće poglavlje Jakovljeve poslanice – jedno od najboljih poticaja za razmišljanje o kontroliranju našeg jezika.

3. Herojski trenuci. Sveti Josemaria Escriva je skovao frazu “herojski trenutak”. Escriva tvrdi da čim čujemo budilicu trebamo odmah ustati iz kreveta te potom moliti i započeti dan. Lijenost nas potiče da odgodimo alarm za još koju minutu. Ne vjerujem da ta odgađanje buđenje postoji u životu i praksi svetaca. Slažete se?
4. Kontrola požude. Oči su ogledalo duše. Kralj David je pao u grijeh koji ga je zatim doveo do ubojstva, iz jednog jednostavnog razloga: zato što nije kontrolirao svoj pogled. Promatrao je udanu ženu Bat Šebu. Preljubničke misli dovele su ga do fizičkog preljuba, do poricanja njegova grijeha i na kraju do ubojstva nevinog čovjeka – Bat Šebina muža. Potrudimo se živjeti u duhu blaženstva: “Blago čistima srcem, oni će Boga gledati” (Mt 5,8).

5. Točnost. Isus kaže: “Tko je vjeran u malome, bit će vjeran u velikom.” (Mt 25,23) Biti vremenski točan znak je reda, poštivanja drugih. Stoga, zadatke obavljajmo dobro i na vrijeme.

Foto: Unsplash

6. Slušajte druge. Tako je lako u razgovoru prekinuti drugoga i iznijeti svoje mišljenje a da ne saslušamo tuđe mišljenje do kraja. Milosrđe, što znači ljubav prema Bogu i drugima, uči nas da poštujemo druge i dopustimo im da govore, bez prekida i nametanja vlastitih ideja. Slušanje drugih je čin poniznost – stavljamo druge ispred sebe! “Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome.”

7. Budite zahvalni, ne žalite se. Nikada nemojte dopustiti da vam prođe dan u kojem se niste zahvalili Bogu. Mi stalno trebamo zahvaljivati Bogu. Također, trebamo stvoriti naviku da često zahvaljujemo i drugima. “Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar; jer je vječna ljubav Njegova.” (Ps 118, 1)

8. Smiješite se, čak i ako to ne želite. To doista može biti velika pokora – osmjehnuti se nekomu, čak i kada ste umorni, imate glavobolju ili prehladu. To je herojska vrlina. Osmijeh je nešto maleno, ali je zarazno. Doista, iskreni osmijeh može utješiti drugoga. Jedan od najočitijih znakova Isusovih sljedbenika je osmijeh, radost koja zrači s lica. “Radujte se u Gospodinu; ponavljam: radujte se u Gospodinu uvijek.” (Fil 4, 4)

‘Iz gomile u Međugorju progovorio mu demon i rekao…’ Molila je krunicu svaki dan i njen muž se obratio na čudesan način

9. Molite, čak i kada se ne osjećate voljni moliti. Mnogi od nas, nažalost, temelje duhovni život na pukim osjećajima koji su kratkotrajni i prolaze kao rosa koja isparava od jutarnjeg sunca. Nama najbolji primjer je, dakako, naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist u Getsemanskom vrtu. Kada je Isus doživljavao smrtnu agoniju i muku zbog koje su iz njegovih pora izvirale kapi krvi, On nije možda imao volje moliti. Ipak, Isus je molio sve više i jače. Stoga, prakticirajmo post i pokoru u našim životima, ali također pronađimo određeno vrijeme i mjesto za molitvu – posebno za molitvu u trenucima kada nemamo volje, osjećamo jaku tugu, bol i slično. To je pokora i prava ljubav prema Bogu! To je znak istinske zrelosti u vjeri!

10. Ohrabrenje. Izađimo iz naše egoistične ljuske i usredotočimo se na Boga i gledajmo Isusa u drugima – po uzoru na Dobrog Samarijanca. Naučimo biti Šimun Cirenac i pomozimo našoj braći i sestrama u nošenju teškog križa. Ohrabrimo ih utješnim riječima, poticajnim gestama i srcem ispunjenim ljubavlju i suosjećanjem. Zapamtimo zlatno pravilo: “Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi.” U teškim olujama zemaljskih borbi, riječ ohrabrenja doista može biti snažan vjetar u jedra!

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.