Nikad ne primajte sv. Pričest ako…

Autor: Vjera

Upute o pričešćivanju izdao Kongres katoličkih biskupa u SAD-u

Kako bi bilo ispravno pristupati primanju sv. Pričesti, pristupnici ne bi trebali imati teškoga grijeha i u normalnim uvjetima bi trebali postiti sat vremena prije primanja sv. Pričesti.

1. Imate nedoumica o svojoj posljednjoj ispovijedi
Ako vam ispovijed nije bila dobra, pripazite s primanjem sv. Pričesti. Kada kažem „nije bila dobra“, mislim na to da, ako namjerno niste priznali smrtni grijeh onda niste zadobili milost. Morate otići svećeniku, ispraviti problem i tada možete radosno primati Isusa. Ipak, ako ste u strahu od lakih grijeha, čak i onih koje možda niste ispovjedili, ne trebate biti daleko od Isusa. Kada iskreno molite, Bog vam oprašta lake grijehe. Iako vas Crkva opominje da ih ispovjedite da bi vaš osjećaj za grijehe bio jači i pomogao vam da izbjegavate teže grijehe s većom lakoćom. Kako god da bilo, lakši grijesi vas ne mogu spriječiti da primate sv. Pričest.

2. Niste obdržavali post
Ako niste bolesni ili na lijekovima, morate obdržavati uzdržavanje od jela sat vremena prije primanja sv. Pričesti.

3. Ako ste namjerno zakasnili na nedjeljnu sv. Misu
Dio vaše nedjeljne obveze je pohađanje sv. Mise; i dolazak na Misu na vrijeme. Ako namjerno zakasnite na sv. Misu ne izvršavate svoju obvezu onako kako treba. Ono što obično savjetujem jest: ako zakasnite na ranojutarnju sv. Misu, pričekajte sljedeću. Kako god, ako imate dobar razlog za kašnjenje, poput zdravlja ili nekog neodgodivog problema, u redu je primiti sv. Pričest.

Jesmo li svjesni da je Isus stvarno prisutan u Pričesti koju primamo?
Vrlo je važno preispitati se jesmo li svjesni da je Isus stvarno prisutan u Pričesti koju primamo. Ne odvraćajte svoj pogled od Njega. Ne prilazite oltaru samo zato što želite biti viđeni ili se samo želite „pojaviti“. Dođite k Isusu zato što vam srce tako govori, zove vas k Njemu. Kad god primite Isusa neka to bude iz ljubavi i vjernosti.

„Kao katolici, u potpunosti sudjelujemo u slavljenju Euharistije onda kada primamo sv. Pričest. Ohrabreni smo primati Pričest iskreno i često. Kako bi bilo ispravno pristupati primanju sv. Pričesti, pristupnici ne bi trebali imati teškoga grijeha i u normalnim uvjetima bi trebali postiti sat vremena prije primanja sv. Pričesti. Osoba koja je svjesna teškoga grijeha ne smije primati Tijelo i Krv Gospodina našega bez da je prije toga pristupila sv. ispovijedi. Osim zbog važnog razloga – kada nema prilike za sv. ispovijed. U tom slučaju, osoba treba biti svjesna obveze da napravi čin savršenog pokajanja, uključujući namjeru što skorije ispovijedi (kanon 916). Često primanje sakramenta ispovijedi je poticajno za sve nas.“.

Kongres katoličkih biskupa u SAD-u – Catholicsay.com/zenavrsna.com




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.