fbpx
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

NADBISKUP UZINIĆ ‘BLAGOSLOVIO’ COVID POTVRDE: Ne vidim potvrde kao ograničavanje slobode, nego kao sredstvo sprječavanja širenja zaraze

Autor: Dnevno

Nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije te apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić i Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije gostovali su na N1 televiziji.

Razgovarali su o brojnim temama, a dotaknuli su se i covid potvrda i prosvjeda protiv istih.

Uzinić: “Bio sam dosta jasan ranije, vjerujem da ljudi govore iz uvjerenja. I ja želim govoriti iz uvjerenja. Oni misle da sam ja zaveden, ja mislim da su oni zavedeni i teško mi je dati neku objektivnu procjenu. Stavovi su nam poprilično podijeljeni. Ja ne vidim potvrde kao ograničavanje slobode, nego kao sredstvo sprječavanja širenja zaraze.


‘Crkva je kolijevka znanosti’

Ja ne mogu govoriti o cjepivu osim onoga što čujem od znanstvenika. S poštovanjem prihvaćam one koji su stručni, ja koji sam nekompetentan nemam pravo o tome na taj način govoriti. Moj govor nije o cjepivima i o tome je li ono dobro ili nije dobro. Ono što ja pokušavam govoriti, polazeći od tog povjerenja u ljude iz svijeta znanosti i zdravstva, je da u situaciji kakvu mi imamo pitanje cjepiva nije vjersko i moralno, nego zdravstveno i znanstveno pitanje”, rekao je Uzinić.

Koren je istaknuo: “Crkva je kolijevka znanosti, Crkva je nositelj veleučilišta i sveučilšta, ona je ta koja je uvijek tragala, otkrivala nova područja. Danas ćete rijetko pronaći čovjeka koji će reći da nešto ne zna, da nešto nije njegova struka. Danas svi nastupaju s pozicije kao da su završili tri Sorbonne. Jako bih volio čuti da netko kaže: kako ja mogu nešto komentirati kad ja o tome imam premalo informacija. Kod znanstvenika mi se sviđa rečenica koja znanost odmiče od dogme. Dakle, prema današnjim saznanjima i mogućnostima to je to, ali je otvoreno prema nekom novom pronalasku. Mislim da bi trebalo dobro razlikovati tko o kojem području govori” rekao je.

Uzinić: “Volio bih da se ne stvori dojam da su na prosvjedima samo vjernici. To su različite skupine s različitim motivima, nažalost ima i vjernika. Ima i zavedenih. Različiti su motivi i razlozi. Svega ima i to je postalo i dio neke političke borbe”, rekao je između ostalog Mate Uzinić.

Podsjećamo, Most je završio s prikupljanjem potpisa za referendum protiv Stožera, covid potvrda i prebacivanja odgovornosti donošenja odluka na Hrvatski sabor te tvrde da su skupili dovoljan broj potpisa.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.