foto: Požeška biskupija/wikimedia

Nadbiskup Kutleša: ‘Potvrđeno je da je ova slika Gospe plakala ljudskim suzama, evo zašto plače’

Autor: Z. K.

Svakog 31. kolovoza na blagdan Gospe od Suza u hrvatsku Pleternicu vjernici iz požeškog kraja i cijele Hrvatske dolaze slaviti blagdan Gospe od Suza, zbog slike reljefnog kipa Gospe koja je 1953. plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji, nakon čega su uslijedila brojna čudesa i znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja.

U Italiji je niknulo veliko svetište Gospe od suza, a milost ovog događaja stigla je i u hrvatsku Pleternicu.

Naime, u Pleternici u požeškom kraju pak, u spomen na događaj u Siracusi velečasni Ljudevit Petrak, 1955. održao je prvu devetnicu Gospi od Suza, a posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula je procesija…


Od tada misne večeri Gospi od Suza svake godine okupljale su sve više vjernika, pa je sirakuški biskup je 1958. pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu (moći Gospe od Suza) kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena i svetištem Gospe od Suza.

Kutleša: ‘Potvrđeno je da su suze ljudske’

U Pleternici je naime svake godine 31. kolovoza i veliko euharistisko slavlje u spomen Gospe od Suza, a ove godine euharistiju je predvodio nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša s dijecezanskim biskupom Antunom Škvorčevićem.

Biskup Antun Škvorčević pred slikom Gospe od Suza u Pleternici/Požeška biskupija
Nadbiskup Kutleša u svetištu Gospe od Suza u Pleternici/Požeška biskupija

Nadbiskup Kutleša je u homiliji naglasio: ‘U temelju ovog našeg današnjeg okupljanja stoji događaj iz kolovoza 1953. godine kada je reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, izrađen od gipsa u kući jedne obitelji proplakao ljudskim suzama kroz puna četiri dana.

Taj je događaj dokumentiran, analiziran, te je utvrđeno da je uistinu riječ o pravim ljudskim suzama. U mjesecima koji su uslijedili nakon samog događaja, dogodila su se brojna obraćenja, kao i fizička ozdravljenja koja znanost nije mogla objasniti.

Više o tom. čudesnom događaju ovdje:

ZNANSTVENICI DOKAZALI PRISUTNOST Slika Gospe koja plače ljudskim suzama, stotine neobjašnjivih ozdravljenja!
Kutleša: Marija plače zbog tvrdoće našeg srca

“Mi smo danas donijeli i svoje suze, radosti ili žalosti, nade ili tjeskobe. U Dijalogu Božanske providnosti sv. Katarina Sijenska svjedoči da joj je Bog Otac rekao: ‘Moraš, dakle, znati da svaka suza proizlazi iz srca.’ Drugim riječima, suze otkrivaju ono što nam je u srcu, dapače puno puta govore ono što nam je nemoguće izreći riječima.”

Između ostalog, nadbiskup Dražen Kutleša istaknuo je kako Marija voli svako svoje dijete, i kao majka s najnježnijom pažnjom prilazi onima koji su, poput njezina Sina na križu, u časovima svoje muke, ostavljenosti i patnje te je naglasio kako ona voli sasvim jednostavno jer smo njezina djeca, po volji Kristovoj na križu.
“Marija plače zbog tvrdoće ljudskog srca, našeg srca. Stoga molimo danas da gledajući Marijine suze oslobodimo um i srce od zabluda te odbacimo djela tame!”

‘Majko od Suza, koja čuvaš Božju tajnu, oslobodi nas od idolatrije …’

Prema riječima nadbiskupa Kutleše, u svijetu obuzetom brzinom, bukom i neprestanim smetnjama, postaje sve izazovnije pronaći tišinu i duboki duhovni sklad.

“Upravo stoga se obraćamo Majci Mariji od Suza, koja čuva tajnu Božje prisutnosti u svojem srcu. Marija nas uči da pronađemo snagu u šutnji, gdje možemo bolje razumjeti i iskusiti Božju prisutnost. Ona nas poziva da se oslobodimo zavodljive idolatrije sadašnjeg trenutka, koja nas odvraća od razmišljanja o vječnom i odnosu s Bogom. Majko od Suza, koja čuvaš Božju tajnu, oslobodi nas od idolatrije sadašnjeg trenutka, u koju upada onaj tko zaboravlja.

Zaboraviti svoje korijene, svoju povijest i svoj duhovni temelj znači osuđivati se na zarobljenost u prolaznim trenucima. Zaboravljajući gubimo smisao, gubimo pravac i gubimo vezu s onim što je istinski važno. No, sjećanja su, kako slikovito kaže papa Franjo, poput čarobnih ‘kapi za oči’ – koje nam, baš poput suza, čiste oči, naš duhovni vid. Kroz sjećanja se oslobađamo okova zaborava i vraćamo se svojim korijenima. Kroz njih dolazimo do svježine početaka.”

Slika Gospe od Suza u istoimenom svetištu u hrvatskoj Pleternici/Požeška biskupija

Vratimo se korijenima odnosa s Bogom i same Crkve

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je Majci od Suza molbu da se “kapima sjećanja” vratimo svježini naših duhovnih korijena, na naše duhovne početke i borbe, naša susretanja s Bogom i trenutke duhovnih uspona i padova te se tako vratimo korijenima same Crkve, ispunjavajući je duhom molitve i pokore.

Draga braćo i sestre, Gospa od Suza nas poziva da se suočimo sa svojim životima i duhovnim putem.

“Draga braćo i sestre, Gospa od Suza nas poziva da se suočimo sa svojim životima i duhovnim putem. Kroz suze, šutnju, sjećanja i molitvu, mi možemo pronaći svježinu i snagu koja nam je potrebna. Molimo Majku Mariju od Suza da nas vodi tim putem, da nas oslobodi zavodljive privlačnosti sadašnjeg trenutka i da nam otvori oči za tajne Božje ljubavi. Neka nas sjećanja potaknu da budemo bolji pastiri svojih duša i da se vratimo korijenima naše vjere.”

UKAZANJE U JAPANU: Kip Gospe koji plače i lije ljudsku krv zaprepastio svijet!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.