fbpx
Foto: Pixabay/ilustracija

NA VRHUNCU LJEPOTE: Zašto je svibanj Marijin mjesec?

Autor: Vjera

Zdravo Marijo, milosti puna

Tradicija posvećivanja mjeseca svibnja Mariji nastala je u 13. stoljeću. Neki kažu jer je stvoren da zamijeni razne poganske kultove. Pravi razlog je činjenica da je ovaj mjesec vrijeme kada je proljeće na vrhuncu svoje ljepote. Proljeće je povezano i s obnavljanjem prirode. Marija je na svoj način dala novi život svijetu kada je rodila našeg spasitelja Isusa Krista.

Veza između Marije i mjeseca svibnja postala je popularna među članovima isusovačkog reda – do 1700. čvrsto se učvrstila među njihovim studentima na Rimskom fakutletu, a kratko vrijeme kasnije javno je proslavljena u crkvi Gesu u Rimu. Odatle se proširilo na ostatak Crkve.

Pape su posebno promicale pobožnu praksu štovanja Marije tijekom mjeseca svibnja. Pio XII. je često spominjao to u svojoj velikoj enciklici o svetoj liturgiji Mediator Dei. Okarakterizirao ju je kao jednu od “drugih vježbi pobožnosti koje, iako ne pripadaju striktno svetoj liturgiji, ipak su od posebne važnosti i dostojanstva i mogu se na određeni način smatrati dodatkom liturgijskom obredu: odobrene su i uvijek iznova hvaljene od Apostolske Stolice i od biskupa”


Pobožnost prema Mariji jedan je važan dio katoličkog identiteta. Kao naša majka, ona je primjer predanog “Da” volji Božjoj. Zbog privrženosti njoj mnogi ljudi od nje traže pomoć u najtežim trenucima života kao što to čini svako dijete s majkom.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.