foto: snimka zaslona/youtube

Na Titaniku je bio svećenik porijeklom Hrvat: Odbio čamac za spašavanje, moleći za ljude do smrti

Autor: Z. K.

Tri katolička svećenika, uključujući jednog kojeg je papa sveti Pio X. proglasio mučenikom za vjeru, bili su među žrtvama katastrofe Titanika.

Sva tri svećenika rođena u Europi – otac Juozas Montvila iz Litve, otac Josip Perušić, podrijetlom Hrvat ali rođen u Bavarskoj i engleski rektor otac Thomas Byles – odbili su čamce za spašavanje kako bi ponudili duhovnu pomoć putnicima koji su poginuli u brodolomu, koji je odnio 1503 života.

Izvještaj očevidaca o potonuću 1912., objavljen u isusovačkom časopisu “America”, opisuje kako su “svi katolici na brodu s najvećim žarom željeli pomoć svećenika”.

Svećenici su vodili putnike u molitvi krunice i “potaknuli one koji su osuđeni na smrt da govore djela kajanja i pripreme se za susret s licem Božjim”. Prema riječima očevidaca, oni su “neprekidno davali opći oprost onima koji su trebali umrijeti”.

Otac Byles i otac Perušić te nedjelje su slavili svetu misu ujutro samo nekoliko sati prije nego što je “nepotopivi” brod udario u santu leda u sjevernom Atlantiku.

Prije nesreće, obojica su držala znakovite propovijedi o potrebi čovječanstva za duhovnim “čamcem za spašavanje” >>>više na vjera.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.