NA ŠTO JE STVARNO MISLIO? Na Međugorje ili nešto drugo?

Autor: Dražen Bušić

U jednoj od najboljih propovijedi (po mišljenju autora članka) koje je izrekao u Domu sv. Marte, dio je koji prenose mediji a navodno se radi o Međugorju o kojemu bi do kraja mjeseca trebao objaviti važan dokument koji se temelji na radu Komisije a koja je zaključke donijela još u siječnju 2014.

Evo što je rekao:

Valja štititi kršćanski identitet i dopustiti da nas Duh Sveti vodi… Da bismo stigli do kršćanskoga identiteta, Bog nas je vodio dugim povijesnim hodom. I nama je ići dugim putem u životu kako bismo učvrstili kršćanski identitet i mogli svjedočiti. To se može definirati kao put od nejasnoće do jasnoga identiteta.

Istina, postoji grijeh zbog kojeg padamo, ali imamo Gospodinovu snagu kako bismo se podigli i ustrajali u svojem identitetu. Grijeh je u određenom smislu, dio našega identiteta: Grješnici smo, ali vjerujemo u Isusa Krista. I to nije samo znanstvena vjera, nego i Božji dar. Sam nas Bog potvrđuje u Kristu, on nas je pomazao, opečatio, dao nam zalog Duha Svetoga. „Bog nam daje identitet“!

Vjernost je identitetu od temeljne važnosti, kao i predanje Duhu Svetom da nas vodi u životu. Nismo sljedbenici neke posebne filozofije, već pomazanici koji imaju zalog Duha Svetoga. Međutim, budući da smo grješnici, uvijek dolaze iskušenja i postoji opasnost gubitka identiteta. 

Prva je prijelaz sa svjedočenja na ideje; razvodnjavanje svjedočanstva. Međutim kršćanski je identitet konkretan. Radi se o opasnosti prijelaza na „meku“ religiju, na gnosticizam. 

Zatim ima i onih kojima su uvijek potrebne novotarije u kršćanskom identitetu, koji su zaboravili da su izabrani i pomazani, da imaju milost Duha Svetoga. Oni, primjerice, traže vidioce koji govore o pismu koje će Gospa poslati u 4 sata popodne. I od toga žive. Međutim, to nije kršćanski identitet.

Na koncu, postoje oni koji mondenošću ugrožavaju svoj kršćanski identitet; osobe koje toliko rastežu savjest da u nju sve ulazi. Tako sol postaje bljutava. Bog nas je u povijesti spasenja iz dvojbe uveo u sigurnost, u stvarnost utjelovljenja i otkupiteljske smrti svojega Sina. To je naš identitet.
Ono što je u ovoj propovijedi upravo genijalno, a što se rijetko s toliko jasnoće moglo čuti od proteklih papa je poziv na predanje kršćana Duhu Svetom. Biblijski! Pogledajte poslanicu Galaćanima gdje sv. Pavao na čak pet mjesta kaže: Slijedimo Duha! Ako kršćani ne slijede Duha Svetoga, vodi ih njihovo tijelo. Ako imaš Duha ne trebaju ti ‘vidioci’, ‘proroci’, ‘glasnici’… Što je krivo rekao papa? Ništa, samo je želio reći da je ono što već imamo u sebi sasvim dovoljno za dobar kršćanski život.

Neki su u dijelu: ‘Oni, primjerice, traže vidioce koji govore o pismu koje će Gospa poslati u 4 sata popodne. I od toga žive. Međutim, to nije kršćanski identitet’, zaključili da kritizira Međugorje i vidioce.’ Lako je moguće da je mislio i na Međugorje i na vidioce ali je manipulacija nekih medija u zamjeni premisa. Nije rekao da vidioci imaju krivu pobožnost već oni koji samo traže takve stvari kao neko duhovno uzbuđenje a ne vodstvo Duha Svetoga te da od toga žive. Neki su mediji izokrenuli stvar pa rekli da vidioci od toga žive.

E sad, može li Bog ipak upotrijebiti Isusovu majku pa je slati da čovječanstvo upozorava, tješi, na neki način majčinski vida rane? Može. Dokaz su Lurd i Fatima. Ono što zbunjuje mnoge pa i iskrene fanove Međugorja je mnoštvo poruka. Da, to je čudno ali i to se može sagledati u kontekstu svjetskih problema, kako je sam papa Franjo rekao – trećeg svjetskog rata koji traje iako ga nitko formalno nije objavio. Ako je u tijeku treći svjetski rat, ako svijet grca u mukama kakvih nije bilo od kad je svijeta i vijeka, nije li onda moguće da Bog čini sve, baš sve da čovjeka upozori, privuče k sebi, urazumi… pa makar onda to bilo tisuće poruka od kojih do sada niti u jednoj nije pronađena hereza, teološka nebuloza i sl. Kritičari čak kažu da su prilično smiješne, infantilne. Kakve bile, pozivaju na vjernost Bogu i Crkvi, na post i molitvu, na čitanje Božje riječi, pobožno sudjelovanje u sakramentima… Što je tu krivo?
Zanimljivo je da je Bog za to upotrijebio djecu pastire, nije li nekoć pozvao ribare da mu služe pa od tuda i ta jednostavnost izražaja!? Bili su nepismeni ali su zapalili svijet Evanđeljem jer su bili puni Duha Svetoga. Zanimljivo je da svi karizmatici prihvaćaju Međugorje kao mjesto gdje se ukazuje Gospa. I papa Franjo je proveo mnoge godine u Karizmatskoj obnovi. U neku ruku dobro je da je oprezan, sigurno ne bez temelja. Upravo se u nezdravim i neizgrađenim karizmatskim zajednicama mogao nagledati gnoze o kojoj priča, svakojakog senzacionalizma i naslušati se kvaziproroštava a sve kao pod kapom Katoličke crkve i Duha Svetoga. Mo’š mislit. Ima tu svega, na terenu sam godinama pa ponekad i nakon godina napornog rada teško pronađem uravnoteženost i pravovjernost u tim krugovima. Nije čudno da je papa kao vrhovni poglavar vrlo oprezan. I kao što mi je u jednom razgovoru priznao jedan svećenik, veliki štovatelj Međugorja: ‘Što sve znam o Međugorju, dovoljno je da sve skupa odbacim’, misleći prije svega na svjetovnost koja se uvlači u mjesto. Zato treba dobro odvojiti religiozno smeće od poruke, kao što je Crkva prvih stoljeća morala biti mudra i budna da u kanon Svetog Pisma ne uđe nešto što je samo ljudskog duha djelo ili ne daj Bože, od Sotone.

Kakva je budućnost Međugorja? Gledano na plodove; sva silna obraćenja, čudesa i ozdravljenja kao i činjenicu da je to mjesto najveća ispovjedaonica na svijetu, zaključak može biti samo jedan. To su plodovi Duha Svetoga i ne može biti ništa drugo. Bilo bi teško za povjerovati da papa Franjo koji se poziva na Duha Svetoga te plodove ne bi vidio kao što ih je vidio npr. sv. Ivan Pavao II. kojega je upravo on proglasio svetim. No obzirom da su vidioci živi, a nikada do sada se konačni sud u takvim slučajevima nije izricao prije njihove smrti, Međugorje neće dobiti status kakav imaju Lurd ili Fatima. Ono što se može očekivati je da dobije status marijanskog svetišta i da se svećenicima ne brani odlaziti i organizirati hodočašća, što će doprinijeti većoj posjećenosti i mogućnost daljnjeg praćenja fenomena.

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.