fbpx
Wikimedia Commons

Na današnji dan Gospa je svijetu poslala Papu: Ovo je razlog zašto je Ivan Pavao II toliko poseban

Autor: Vjera

Gospa je čovječanstvu preko svećenika rekla: To je moj Papa, On je najveći dar, kojeg je moje Bezgrješno Srce izmolilo od Isusovog Srca za ova vremena

Prvi slavenski papa u povijesti Crkve. Istinski svjedoka Evanđelja, papa Franjo ga je proglasio svetim. Pobornik ekumenskog i međureligijskog dijaloga, osmislio je Svjetske dane mladih i poveo Crkvu u 21. stoljeće.

Pozdrav zbog kojeg smo odmah shvatili o kome se radi…

Draga braćo i sestre,


svi smo još uvijek tužni nakon smrti našeg voljenog pape Ivana Pavla I. I gle, najugledniji kardinali pozvali su novog biskupa Rima. Zvali su ga iz daleke zemlje… daleke, ali uvijek tako blizu za zajedništvo u vjeri i kršćanskoj tradiciji. Bojao sam se primiti ovo imenovanje, ali sam to učinio u duhu poslušnosti Gospodinu našemu Isusu Kristu i u potpunom povjerenju u njegovu Majku, Presvetu Gospu.

Ovo su prve riječi Ivana Pavla II., poljskog kardinala Karola Wojtyle koji je navečer 16. listopada 1978. zasjeo na papinsko prijestolje, nakon iznenadne smrti svog prethodnika Ivana Pavla I.

Papa „koji je došao iz daleka“, dakle, koji će osvojiti srca čitavih generacija. Papa koji je Crkvu usmjerio u novo tisućljeće i koji je bio protagonist povijesnog razdoblja jednako važnog i bogatog događajima. Blaženim će postati 1. svibnja 2011. slavljem koje će predvoditi Benedikt XVI., a proglašen svetim biti će od pape Franje 27. travnja 2014. na nedjelju „četiri pape“.

On djeluje u svijetu

Spreman na međureligijski i ekumenski dijalog, branio je mir i ljudsko dostojanstvo. Bio je ključan u padu komunizma i putovao je u svaki kutak svijeta kako bi donio Evanđelje. Dana 13. svibnja, na obljetnicu Fatimske Gospe 1981. bio je žrtva napada na Trgu svetog Petra, ali ništa nije moglo utjecati na njegovu vjeru i njegovu hrabrost koja ga je vodila da i u teškim godinama bolesti, da bude svjedok Evanđelja.

Papa mladih
“Oni koji ostaju s mladima ostaju mladi”, rekao je pred dva milijuna mladih prisutnih u Tor Vergati u Rimu na Svjetski dan mladih. Bilo je to 19. kolovoza 2000. i Karol Wojtyla, poljski papa, ostavio je ono što mnogi smatraju duhovnom oporukom:

Večeras ću vam predati Evanđelje. To je dar koji vam Papa ostavlja u ovom nezaboravnom bdijenju. Riječ sadržana u njoj je Isusova riječ. Ako je slušaš u tišini, u molitvi, ako ti mudri savjeti tvojih svećenika i odgojitelja pomognu da je shvatiš za svoj život, tada ćeš susresti Krista i slijediti ga, predajući dan za danom život za njega!, snažne su riječi koje su odjeknule i žive u srcima milijuna ljudi.

Papa kojeg je poslala Marija, a to je potvrdila ovim riječima… >>>više na vjera.hr
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.