Foto: Wikipedia

Mučeništvo svetog Lovre jedno je od brutalnijih u povijesti Crkve: ‘Ovo mogu samo kršćani’

Autor: Z. K.

Svi znamo za kišu meteora, zvana Perzeidi, koja se događa otprilike u vrijeme spomendana svetog Lovre pa se naziva i “suze svetog Lovre”. Ali malo tko se prisjeti brutalnog ubojstva ovog sveca pečenog na roštilju, zbog kojeg i ‘nebo plače’.

Naime, današnji zaštitnik, sveti Lovro Rimski, rođen je oko 225. u rimskom naselju Osca. Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona.

Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu. Papa mu je doslovno rekao: “Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.”

Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi kazao je đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u ubožnicu za siromahe i sve im podijelio.

Stoga je za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: “Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!” Na to je bio mučen, izbičevan te spaljen na roštilju. S tog užarenog strašnog mučila dobacio je okrutnom tiraninu: “Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!” Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se na današnji dan, 10. kolovoza 258.

Tako gledati u smrt mogu samo kršćani

Otac Pablo Pich-Aguilera, španjolski svećenik koji služi u Barceloni, naglasio je da “samo kršćanin može imati ovakvo raspoloženje smrti.”

Sveti Lovro je “zbijao šale, jer je kroz njegovu krv oduvijek tekao duhoviti humus, vino Evanđelja koje usrećuje srca i u najstrašnijim trenucima”, rekao je svećenik za ACI Prensa.
Otac Pich Aguilera prisjetio se pak da je svetac nastavio šalu pa “kada se činilo da je gotovo, pozvao je goste na banket govoreći im: ‘Meso je spremno, možete jesti.’” >>>više na vjera.hr

Nakon 700 godina oživjela drevna pobožnost: Uskoro počinje ‘korizma svetog Mihaela’
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.