Split, 251219. Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barisic predvodio je bozicnu misu u katedrali svetog Dujma u Splitu. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Mons. Barišić vjernicima: ‘Želio bih vam stisnuti ruku, zagrliti vas, zaželjeti zdravlja i mira, a vas nigdje – ni u crkvi, ni na trgu’

Autor: Dnevno

Splitsko-makarski metropolit i nadbiskup Marin Barišić povodom blagdana Kristova Uskrsnuća objavio je prigodnu poruku za vjernike. Zaželio je svima da što prije izađemo iz karantena domova na trgove i ulice društva te u radosti Nedjelje u crkvama opet radosno kličemo svom Gospodinu.

”Htio bih vam čestitati radost Kristova Uskrsnuća i našega u nadi. Želio bih vam stisnuti ruku, zagrliti vas, zaželjeti zdravlja i mira, a vas nigdje – ni u crkvi, ni na trgu. Ne podsjeća li nas ovo naše danas na evanđeosko izvješće prvog dana u tjednu u Jeruzalemu? Nigdje učenika, ni na trgu, ni na ulicama, ni u hramu. U strahu od Židova su zatvorili vrata.
Slično učenicima, u četiri zida evo i nas po prvi put da smo zatvoreni doma u strahu od čudnog i nevidljivog neprijatelja – koronavirusa. Tako se naziva opasni virus koji je zahvatio čitav svijet, ugrozio tolike ljude, oslabio gospodarstvo, poremetio društvene odnose, zatvorio nas u domove i onemogućio liturgijska slavlja s narodom u crkvama, rekao je Barišić i ustvrdio da je baš koronavirus nametnuo mnoga pitanja, a posebice ono o ljudskom življenju, životu i smrti.

Prepričao je događaj u kojem je Isus stao među učenike i pokazao im svoje rane te kazao kako Isus i danas dolazi u zatvorene prostore među nas.

”I danas, u ovim teškim danima, zatvoreni smo u strahu i neizvjesnosti vlastitog doma, a Uskrsli Gospodin želi nas potražiti, ući u našu stvarnost, doći k nama zatvorenima. Želi dijeliti s nama križ epidemije, ali i radost svoga Uskrsnuća. Želi nam posvjestiti i uvesti nas u tajnu proslave života po svome križu ljubavi koja pobjeđuje smrt”, kazao je nadbiskup.

Rekao je kako su svi ljudi imali priliku razgovarati s Kristom u vidu obiteljske molitve, Kristom koji je s ljubavlju pobijedio smrt.

”Križ bez ljubavi i za nas bi bio za Židove i Grke – sablazan i ludost. Ljubav Božja je kreativna, životvorna, stvara i ostvaruje, oživljava”, dodao je splitsko-makarski metropolit.

‘Pred nama je jedan od križeva u vidu koronavirusa. Korona znači kruna, bodljikava kruna. I Krist je na križu bio ponižen, okrunjen trnovom krunom koja je postala kruna slave. Krist je kraj svim krajevima, konac i osmišljenje svih križeva. Kruna i križ ljubavi preobražava sve nevolje u znakove slave. Ta se preobrazba očituje već sada u humanosti, solidarnosti i herojstvu liječnika i medicinskog osoblja, radnika i volontera, tolikih vjernika i građana. Vidljiva je u svima onima kojima je u tami na djelu Kristovo svjetlo nadahnuća i snaga njegova križa ljubavi”, rekao je Barišić i zaželio da se što prije vratio u normalan život koji, kako je istaknuo, neće biti isti.




”Otvorimo Kristu Gospodinu naše domove i srca! Širom otvorite vrata Kristu! Neka se njegovoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, polja kulture, uljudbe i razvoja. Ne bojte se, Krist zna što je u čovjeku!”

Poznati evangelizator u detalj prorokovao CORONU? Zapanjit će vas što slijedi nakon nje! 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.