Molitvom spasio princa od smrtne bolesti

Autor: Marija Stipić

Obratio je nekoliko desetaka tisuća pogana među kojima je bio i princ koji se našao u smrtnoj bolesti. Ivan je nad njim izgovorio Vjerovanje te pročitao početak Evanđelja po Ivanu i princ je čudesno ozdravio.

Rodio se 1647. u Lisabonu. Kad mu je bilo 9 godina na smrt se razbolio od sušice. Njegova se pobožna majka obratila moćnom zagovoru sv. Franje Ksaverskog. Ivan je ozdravio a u njemu je rasla želja da pođe stopama sv. Franje te postane misionar u Indiji. Da bi ostvario svoje misijsko zvanje Ivan se nije ni oprostio od majke. Učinio je to pismom s broda, samo da ne bi omela njegov put. Stigavši u Indiju saznao je da u kraljevstvu Marava kroz 18 godina nije prodro niti jedan misionar te je odlučio poći upravo onamo. Provodio je noći poučavajući, krsteći i ispovijedajući zbog čega je bio zatvoren i mučen. Nakon što je skoro umro, biva oslobođen i protjeran iz tog kraljevstva. U glavnoj je misiji imenovan za prokuratora te je odmah morao otputovati u Portugal i Rim ocu generalu. U Lisabonu je kralja Pedra II. zamolio i dobio dispenzu od puta u Rim. Susreo se i s majkom te se vratio u kraljevstvo Marava. Obratio je nekoliko desetaka tisuća pogana među kojima je bio i princ koji se našao u smrtnoj bolesti. Ivan je nad njim izgovorio Vjerovanje te pročitao početak Evanđelja po Ivanu i princ je čudesno ozdravio. Po naredbi misionara princ se morao ostaviti mnogoženstva, zadržati jednu od pet žena, a ostale četiri otpustiti. Jedna od njih bila je kraljeva nećakinja pa ju je kralj dočuvši za to odlučio osvetiti. Ivan je smaknut u zatvoru 1693. godine.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.