fbpx

MOĆNA MOLITVA SVETOM PAVLU: Za sve koji trebaju čudo

Autor: Vjera

‘Savle, Savle, zašto me progoniš?’ Molitva svetom Pavlu apostolu pogana!

Obraćenje sv. Pavla apostola jedno je od najslavnijih svjedočanstava u našoj povijesti bez kojeg vjerojatno niti kršćanstva ne bi bilo. Sv. Pavao, zapisan u knjizi života na početku svijeta, bio je progonitelj kršćana, a čudesnom intervencijom Božjom on postaje slavni apostol naroda, apostol koji je donio Radosnu vijest cijelom svijetu. Njemu se molite za sve potrebe, a ponajviše ako trebate ili vapite za obraćenjem pojedinca ili cijelog našeg naroda.

Rođen je u Tarzu u Ciliciji početkom 1. st., u židovskoj obitelji čiji su članovi imali pravo rimskih građana, a što im je omogućavalo znatno lakši život u svim područjima u odnosu na sve one koji to pravo nisu imali. Završio je visoke škole, helenističke i židovske, a pripadao je farizejskoj sljedbi, odnosno onima koji su se strogo pridržavali Zakona, obržavajući 613 različitih propisa. Kao takav, progonio je i prvu Crkvu, vjerujući kako na takav način potpuno izvršava Božju volju i židovski Zakon. Prema Novom zavjetu, haljine svetog Stjepana, prvoga mučenika Crkve, odložili su upravo do Pavlovih nogu, što znači da je bio prisutan podržavao Stjepanovo ubojstvo.

Idući za Damask, da bi progonio kršćane, oko 30. god., na ulazu u grad doživljava svoje obraćenje, i to tako što je začuo glas s neba koji ga je upitao: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” Pao je s konja i privremeno fizički oslijepio, ali je taj događaj postao njegovo duhovno obraćenje u kojemu je u punom smislu riječi progledao. Dobio je novo ime – Pavao – koje upravo to označava: potpunu promjenu cjelokupna njegova bića. Od tada se pridružio kršćanskoj zajednici, ali nije odmah počeo i naviještati Božju riječ, nego je, ponizno slušajući što mu određuju kršćanski prvaci, radio više godina kao šatorar u svom rodnom Tarzu, a tek potom je bio pozvan da zauzeto i otvoreno radi na širenju kraljevstva Božjeg.


MOLITVA SV. PAVLU APOSTOLU

Slavni sveti Pavle,
apostole naroda,
kad te je Gospodin pozvao, ti si odgovorio
i pronio si radosnu vijest Evanđelja
do na kraj svijeta.
Moli za nas,
da i mi služimo Kristu poput tebe:
navješćujući ime Isusovo
u dobra i loša vremena,
i kad je zgodno i kad je nezgodno.
Moli za nas,
za radosno prihvaćamo sve ljude
sa sućutnim srcem i bez predrasuda.
Moli za nas,
da Krist živi u nama kao što je živio i u tebi.
S tobom hvalimo Boga našega Oca:
“Njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu,
u sva pokoljenja i u sve vjekove! Amen.” (Ef 3,21)

LITANIJE NA ČAST SV. PAVLA

U tim litanijama slušamo što nam o svom životu kroz stihove sv. Pisma govori sv. Pavao. Njegova životna priča povezana je na neki način i s našim životom, jer i mi smo, poput njega, pozvani iz mraka u divno Božje svjetlo na službu Tijelu Kristovu.
“Ta čuli ste za moje negdašnje ponašanje u židovstvu: kako sam preko mjere proganjao Crkvu Božju i htio je uništiti, te kako sam, u prevelikoj privrženosti svojim očinskim predajama, napredovao u židovstvu i nadmašio sve vršnjake u svom narodu.” (Gal 1,14)
………………Sv. Pavle, moli za nas!
“Kao takav, ja sam ovaj Put progonio na smrt, vežući u lance i predajući u tamnice ljude i žene.” ( Dj 22,4)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Kad se prolijevala krv tvoga svjedoka Stjepana, i sam sam bio prisutan, te odobravao i krvnicima njegovim čuvao haljine. “(Dj 22,20)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Kad sam bio na putu i približio se Damasku, najedanput me oko podne obasja velika svjetlost s neba. “(Dj 22,6)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Ja padoh na zemlju i čuh glas gdje mi govori: Savle, Savle, zašto me progoniš?” (Dj 22,7)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“A ja odvratih: Tko si ti, Gospodine? A on mi odgovori: Ja sam Isus Nazarećanin, koga ti progoniš.” (Dj 22,8)
………………. Sv. Pavle, moli za nas!
“Sigurna je riječ i zaslužuje punu vjeru: Krist Isus dođe na svijet da spasi grešnike. Od njih sam prvi ja.” (1 Tim 1,15)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Ja sam prije bio hulitelj Boga, progonitelj i nasilnik. Ali sam postigao milosrđe jer sam djelovao iz neznanja, kad još nisam imao vjere.” (1 Tim 1,13)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Sada živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni.” (Gal 2,20)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Ja sam uistinu najmanji među apostolima, budući da sam progonio Crkvu Božju. Milošću sam Božjom ono što jesam. A milost koju mi je Bog dao nije bila bez uspjeha. ” (1 Kor 15,9-10)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Triput saam bio šiban, jedanput kamenovan, triput brodolom doživio, jednu noć i jedan dan proveo na dubokom moru. Bio sam na čestim putovanjima u pogiblima od rijeka, u pogiblima od razbojnika, u pogiblima od sunarodnjaka, u pogiblima od pogana, u pogiblima u gradu, u pogiblima u pustinji, u pogiblima na moru, u pogiblima od lažne braće, u trudu i muci, u čestom nespavanju, u gladi i žeđi, u zimi i golotinji.” (2 Kor 11, 25-27)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Mogu oskudijevati, mogu i obilovati. Navikao sam na sve: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. Sve mogu u onome koji mi daje snagu.” (Fil 4,12-13)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Zato vas molim, ja sužanj u Gospodinu, da živite dostojno poziva kojim ste pozvani: sa svakom vrstom poniznosti i krotkosti, sa strpljenjem podnosite jedni druge u ljubavi.” (Ef 4,1-2)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Siguran sam u ovo isto da će onaj koji je počeo dobro djelo među vama dovršiti ga do Dana Krista Isusa.” (Fil 1,6)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!
“Molim te u ime poznate ljubavi, takav kakav upravo jesam: Pavao, starac. Sjećajte se mojih okova! Milost s vama!” ( Flm 1,9; Kol 4,18)
……………….Sv. Pavle, moli za nas!

Izvor: Vjera/ vjera i djela
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.