MARIJA MAGDALENA: Prostitutka koja je nakon susreta s Kristom postala svetica

Autor: D.B.

Na spomen ove žene čak će i okorjeli nevjernici priznati da znaju o kome je riječ. To je zato jer priča o obraćenoj prostitutki ima snažnu poruku za ljude svih povijesnih razdoblja: novi i bolji život je moguć ali tek nakon susreta s Kristom!

Što iz Božje riječi znamo o njoj? Bila je prisutna kod Isusove smrti i na Uskrs: ”Kad uskrsnu u prvi dan sedmice, Isus se najprije ukaza Mariji iz Magdale, iz koje bijaše istjerao sedam zlih duhova. Ona ode i to javi onima koji bijahu njegovi pratioci, a sad bijahu u tuzi i suzama” (Mk 16,9–10), a u Crkvi se od samih početaka vjeruje da je prije obraćenja bila bludnica iako o tome nemamo dovoljno dokaza u samoj Bibliji.

Štovanje kao svetice u zapadnoj Crkvi proširilo se u XII. stoljeću.

Sveta Marija Magdalena bila je kroz povijest za umjetnike, propovjednike, duhovne pisce uvijek veliko i trajno nadahnuće. Ona je i u puku veoma popularna svetica. U našim krajevima posvećene su joj brojne crkve i podignuti oltari. Popularnost svete Marije Magdalene očituje se i u tome što je kao svoju zaštitnicu slave žene, pokornice, frizeri, tvorničari parfema i pomada, vrtlari, vinogradari i učenici jer je slika vijernog Kristova učenika koji svog učitelja slijedi bez obzira na okolnosti.

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.