foto: wikipedia

Mala Terezija čudo Božje: Na sprovodu joj je bilo 30 ljudi, a danas milijune privodi Bogu

Autor: Z. K.

Svakog 1. listopada spominjemo se svete Terezije iz Lisieuxa ili, kako je još zovu, svete Terezije od Djeteta Isusa, bosonoge karmelićanke rođene u Francuskoj, koja je živjela u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća. Ona se, iako je bila klauzurna redovnica, smatra zaštitnicom misija i ima naslov crkvene doktorice.

Sveta Terezija živjela je podržana svojom ogromnom vjerom i pouzdanjem, duboko ukorijenjenom u njenom srcu, preplavljenom nježnošću i ljubavlju prema Kristu.


ONA JE OTKRILA TAJNU BOŽJU: Evo zašto neki dobivaju više, a neki manje milosti!

Molitva i djelovanje

Ako postoji izraz koji vrlo dobro identificira svetu Tereziju, to je ovaj: “Želim provesti svoje nebo čineći dobro na zemlji.”

Riječi su to koje otkrivaju ljepotu njezine duše i njezinu jednostavnost, a istovremeno sadrže neobičnu dubinu: oslikavaju njezin način poimanja života, viđenja same sebe. Za nju dosezanje neba produžuje službu ovdje na zemlji – a ovdje je služiti, voljeti i moliti bila ista stvar. Tek u susretu s Kristom moguće je uvidjeti da je molitva od svih zadaća najvažnija pomoć.

„Ovo si sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima“ (Mt 11, 25)

Mala Terezija živjela je samo 24 godine, uvijek u Francuskoj: rođena je 2. siječnja 1873. u Normandiji, a umrla 30. rujna 1897. u Lisieuxu. Njen život karakterizirala je strogost, daleko od prepoznatljivosti i buke svijeta. Umrla je gotovo anonimno, a njenom sprovodu, na starom groblju u Lisieuxu, nije bilo više od 30 ljudi. Kako je onda mlada djevojka sa sela mogla Crkvi i svijetu ostaviti jedno od najiznimnijih svjedočanstava života? Pokrenuti svijet prema Bogu?

‘Poslala mu je ružu s neba’: Pratitelj Pape kaže da je bio svjedok čuda koja se događaju između njega i male Terezije
Priča o duši, priča o borbi

Jedan od najlakših načina da se približite i shvatite ostavštinu ove svetice je kroz “Povijest jedne duše” knjigu koja objedinjuje njezine osobne spise, a koja je objavljena godinu dana nakon njezine smrti. Riječ je o tekstu koji otkriva osobni dodir svete Terezije, pripovijest o tome što se događa u duši koja je dopustila da je Isus preobrazi.

To je važno jer Mala Terezija imala je zanimljiv duhovni život. Naime, tijekom svog života patila od nekoliko duhovno teških stanja. U dobi od četiri godine izgubila je majku što ju je oblikovalo. Iskusila je niz fizičkih i emocionalnih tegoba, uključujući i nervozni poremećaj poznat kao skrupuloznost. Taj poremećaj uzrokovao je opsesivne misli i anksioznost vezanu za vjerske teme, posebno vezane za njezine percipirane nesavršenosti i grijehe.

Osim toga, Terezija se borila s jakom duhovnom pustoši i osjećajem praznine, često nazivanom “tamna noć duše”. No iznimno je da je ona tako mlada i tako svjesna dopustila da ta stanja i unutarnji ispiti prodube njezinu vjeru i oblikuju njezino duhovno učenje.

Unatoč osobnim borbama, Terezija je pokazivala izvanrednu svetost i iznimnu predanost Bogu. Terezija je razvila duhovnost poznatu kao “Mali put”, koja je naglašavala obavljanje malih djela ljubaznosti i ljubavi s velikim srcem i poniznošću. U svemu je prepoznavala Božje djelo i s Njim je razvila odnos koji nadahnjuje i mijenja dotiče ljude diljem Zemlje.

Mala Terezija o molitvi krunice: ‘Stidim se ovo priznati’
Doktorica Crkve

Svetu Tereziju iz Lisieuxa kanonizirao je 17. svibnja 1925. papa Pio XI., a crkvenom naučiteljicom proglasio ju je sveti Ivan Pavao II., 19. listopada 1997. godine.

Papa je tada rekao: „Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga Lica najmlađa je od ‘doktorica Crkve’, ali njezino gorljivo duhovno putovanje očituje takvu zrelost, a intuicije vjere izražene u njezinim spisima tako su goleme i duboke, da zaslužuje mjesto među velikim učiteljicama duha… Želja koju je Terezija izrazila da svoje nebo provede čineći dobro na zemlji nastavlja se ispunjavati na divljenja vrijedan način.”

Molitva jedne duše Maloj Tereziji >>> više na vjera.hr

Golema čuda Male Terezije šire se svijetom: Djevojčica ozdravila od sljepoće nakon što ju je vidjela pored kreveta, ali to je tek početak

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.