fbpx
Jurica Galoic/PIXSELL

MAJKA BOŽJA REMETSKA: Zagrebačka oaza mira i intimne molitve

Autor: Nikol Boljfetić/Zagreb.info

U najtežim trenucima hrvatske prošlosti ovo je svetište bilo utjeha i mirna luka Zagrepčana.

Na obroncima zagrebačke Medvednice smjestilo se svetište Majke Božje Remetske. Hodočastili su njemu banovi, biskupi te običan puk željan intimne molitve. Čuvari ovog svetišta bili su pavlini, u čijoj su sigurnosti mnogi tražili mir. No, ukazom cara Josipa II, pavlinski red je ukinut, a tek 1959.godine Majci Božjoj Remetskoj dolaze karmelićani.

Želeći nastaviti pavlinsku tradiciju, karmelićani ovo svetište održavaju u molitvi. Ipak, molitva ga je i stvorila,molitva ga i čini. Po zagovoru Majke Božje, Remete su obilježila i mnoga čudesa, no zapise o njima uništio je požar. Najteži trenuci u hrvatskoj povijesti lakše su se proživljavali upravo u ovom svetištu. Ono je tada okupljalo Zagrepčane u molitvi za mir i život, pružajući im utjehu koja im je bila potrebna.

Tradicija je opstala do danas te tako svetište u Remetama nikada nije prazno. Otvoreno cijeli dan, na raspolaganju je svakom hodočasniku željnom molitve u intimi obronaka zagrebačke gore. U samoći s Gospom, vjernici skupljaju novu snagu za daljnje životne borbe. Bilo da im je potrebna molitva ili meditacija, podno ovog kipa Odvjetnice Hrvatske, osjeća se jedinstvena veza koja spaja s Majkom Božjom od davnina.

Upravo zbog toga ovo svetište slovi kao mjesto najintimnije molitve, a vjerni čuvari karmelićani tu su za svakoghodočasnika u potrebi.

Autor:Nikol Boljfetić/Zagreb.info
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.