Luis Martinez Sistach: Priprema za brak od temeljne je važnosti za suzbijanje problema rastave

Autor: D.B.

Na presici trojice kardinala (Luis Martinez Sistach, Wilfrid Fox Napier i Alberto Suárez Inda), komentirali su svoja stajališta i Sinodu usporedivši je s prošlogodišnjom Izvanrednom.

Od španjolskog kardinala Sistacha čule su se poznate riječi Pape Franje koje je ponovio da je obitelj ne samo izazov, nego i prilika za radost. Osim toga dotakao se teme koja je očito ključna kada je riječ o učestalim rastavama katoličkih brakova.

Naime, istaknuo je da je priprema za brak, daljnja i bliža, od temeljne važnosti za suzbijanje problema rastave.

U vezi Papine reformu postupka za proglašenje ništavnosti ženidbe rekao je da se radi o ‘reformi u skladu s crkvenim milosrđem, uvijek u svjetlu nerazrješivosti braka’ te je pozvao da se proces učini besplatnim. Podsjetio je na situacije kada se u kraćem procesu ne može s moralnom sigurnošću doći do objektivne istine treba primijeniti redoviti postupak. Kadinal Sistach je svjestan da nemaju svi crkveni sudovi po biskupijama prikladno formirano osoblje, što će ponegdje usporiti reformu.

 

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.