Krvnici mu tri puta pokušali odrubiti glavu a onda je otpilili pilom

Autor: Marija Stipić

Suci su od njega tražili da pogazi križ što bi bio znak njegovog otpada od vjere no Dominik je to odbio otvoreno priznavši da je katolički svećenik.

Rođen u Cam-Choungu, u pokrajini Bac-Ninh u Indokini. Već je kao dječak primljen u takozvanu „Božju kuću“, kako se nazivala misijska postaja. Osjetivši da ga Bog poziva za svećenika dobio je teološko obrazovanje nakon čega se zaredio. Bio je pravi primjer i slika dobrog duhovnog pastira. Kad je buknuo progon kršćana na tim područjima, Dominik se sakrio ne bi li sačuvao život no nije dugo ostao u skrovitosti. Bio je spreman i umrijeti za Boga, ali nije mogao ostaviti duše koje su ga trebale. Obilazio je kršćane, dijelio sakramente i bodrio u vjeri. Mjesna je vlast to ubrzo primijetila te je zatvoren i kasnije odveden u Hungyen, glavni grad pokrajine. Suci su od njega tražili da pogazi križ što bi bio znak njegovog otpada od vjere no Dominik je to odbio otvoreno priznavši da je katolički svećenik. Nekoliko je mjeseci bio zatvoren u kavezu no ni to ga nije spriječilo da i u takvim uvjetima prenosi vjeru svojim posjetiteljima. Na kraju je osuđen na tešku smrt. Krvnici su mu tri puta pokušali odrubiti glavu, a kad nisu uspjeli, otpilili su je pilom. Bilo je to 11. ožujka 1859. godine.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.