fbpx
foto: rawpiksell/free stock photo/public domain

‘Krist više nije u središtu Crkve’: Strašne riječi upozorenja kardinala Pella prije smrti! Otkriveno da je autor teksta koji je uzdrmao Crkvu

Autor: Vjera

Pokojnom kardinalu Georgeu Pellu pripisuje se tekst koji sažima duboku zabrinutost koju su on i mnogi drugi u Rimu imali zbog trenutne krize u Crkvi i smjera ovog pontifikata.

Prošlog ožujka tijekom korizme, veteran talijanski vatikanist Sandro Magister objavio je tekst i opisao ga kao “memorandum” koji je cirkulirao kardinalima biračima i napisan pseudonimom pod imenom “Demos”, grčki naziv za ljude. Magistar je tada napisao da ga je napisao netko tko se “pokazuje da temeljito vlada temom” te se “ne može isključiti da je i sam kardinal”

Prošli tjedan otkrio je Magister Associated Pressu da je autor tog dokumenta kardinal Pell. Također je rekao za Register 13. siječnja da mu je “tekst osobno predao kardinal Pell” koji je bio “vrlo zadovoljan što sam ga objavio, pod uvjetom da nisam naveo ime autora”.


“I sve je to napisao”, rekao je Magister, “od prve do posljednje riječi.”

Oni najbliži kardinalu umanjili su značaj kardinalove umiješanosti, rekavši za Register da je tekst “djelo mnogih ruku”, vjerojatno čak šest ili sedam kardinala, ali da kardinal Pell nije izravni autor. Međutim, jedan je izvor rekao za Register da ga je kardinal kontaktirao za savjet o nacrtu memoranduma.

ez obzira na to je li ga napisao izravno ili ne, memorandum je snažan prijekor trenutnom pontifikatu i ima kiruršku preciznost koja odgovara otvorenoj osobnosti australskog kardinala. Također je začinjeno njegovom karakterističnom zajedljivom duhovitošću i završava krajnjim punim nade ciljem popravljanja štete — što je također goruća želja kardinala. Ali što je još važnije, zabrinutosti navedene u memorandumu podudaraju se s onima koje je sam kardinal podijelio s bliskim suradnicima godinu dana prije svoje smrti i usredotočene su na one koje su ga posebno smetale: bezakonje u Vatikanu i loše stanje vatikanskih financija.

Što kaže ‘Demos’?

Autor teksta započinje ocjenom koju dijele mnogi u Vatikanu ili bliski Vatikanu — da je ovaj pontifikat „katastrofa u mnogim ili većim aspektima; katastrofa.” Potom nastavlja podsjećajući da je zadaća Petrova nasljednika biti ujedinitelj, čuvati apostolsku tradiciju i podupirati crkveni nauk, zadaća za koju memorandum tvrdi da se u ovom trenutku ne ostvaruje.

“Demos” zatim navodi vremena kada je Papa šutio pred zalima u Crkvi, uključujući i odgovor na aktualni njemački sinodalni put koji promiče homoseksualnost i žene svećenike, te ono što autor opisuje kao “eksplicitno heretičke” izjave >>>više na vjera.hr
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.