Komadić tkanine o kojem se malo govori: ‘Jednoga dana putem krunice i škapulara Gospa će spasiti svijet’

Autor: Vjera

Toliko je moćan a mnogi ne znaju ništa o njemu

Danas slavimo blagdan Gospe od brda Karmel poznatoj po škapularu, komadiću tkanine koji čini dio gornje odjeće što ju nose redovnici ali i pobožni puk (laici), kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara jest karmelski kojega nose kao zalog zaštite Majke Božje.

A veliko je obećanje vezano uz škapular. Gospa je svetom Šimunu pri ukazanju rekla: “Tko nosi smeđi škapular neće završiti u paklu, a iz čistilišta će se izbaviti prve subote nakon smrti”.

Ovo obećanje o škapularu – da neće trpjeti vječni oganj onaj tko nosi škapular – bilo je dano sv. Šimunu Stocku, generalnom poglavaru karmelskoga reda.

Bio je to i rezultat Šimunova potpunog predanja Gospi, te se isto očekuje i od svih drugih koji nose škapular.

Nošenje škapulara spada u sakramentale, koji preko vlasti Crkve daju blagoslov osobi koja ga nosi. Sveci i pape su tijekom vremena preporučali nošenje škapulara. Mnoga čudesa su vezana uz nošenje škapulara. Škapular koji je nosio papa Grgur X, a koji je umro 1276, pronađen je neraspadnut 1830 god.

Papa Ivan Pavao II je nosio škapular od vremena svoje prve svete pričesti, pa do svoje smrti. Preminuo je upravo na 1. subotu u mjesecu.

Znakovito je i značajno da se Blažena Djevica Marija u Lurdu 1858.g. i Fatimi(1917.g. ukazala u karmelskom odijelu. Neime, njezino posljednje ukazanje Bernardici Soubiroau dogodilo se na svetkovinu Karmelske Gospe, 16. srpnja 1858., i tada je Bernardica samo rekla da Gospa nikad prije nije bila toliko lijepa kao u karmelskom odjelu.




U Fatimi, također za vrijeme posljednjeg u nizu Marijinih ukazanja Jacinti, Franji i Luciji, u petak 13. listopada 1917. djeca – pastiri su imali vizije veoma dramatičnih događaja u budućnosti svijeta kao posljedice grijeha, vrijeđanja Boga i toga što se ne čini pokora-zadovoljština za brojne grijehe. U tijeku ovog ukazanja se dogodilo i „čudo sa suncem“ pred 70.000 prisutnih osoba za vrijeme kojeg su djeca imala ukazanja Marije kao Gospe s krunicom, potom u liku Gospe žalosne te na kraju u liku Karmelske Gospe sa škapularom.

Lucija je kasnije rekla: „Gospa mi nikada nije izgledala tako divna kao kada se očitovala u Karmelskom odijelu.“ Kada je u jednom razgovoru Lucija (koja je postala redovnica karmelićanka u Coimbri) upitana da kaže svoje mišljenje o tome zbog čega se upravo u svom zadnjem ukazanju Marija pokazala kao Gospa od Gore Karmela sa škapularom u ruci, ona je rekla: „Zbog toga jer naša Gospa želi da svi nose škapular; to je znak posvete njenom Bezgrešnom Srcu.“ A upravo zahtjev za posvetom njenom Bezgrešnom Srcu je jedna od temeljnjih poruka Fatimskih objava.

Da bi se dostojno nosio škapular potrebno je:




Nositi škapular
Živjeti čistoću u skladu sa svojim staležom
Moliti svakodnevno 5 otajstava krunice

OBEĆANJA dana sv. Šimunu
1. Tko god umre noseći ovaj škapular neće trpjeti vječne vatre (=ići u pakao) – Obećanje Gospino sv Šimunu.

2. Djelomični oprost udjeljen onima koji pobožno poljube svoj škapular

3. Subotnja povlastica – izbavljenje iz čistilišta prve subote nakon smrti – objavljeno papi Ivanu XXII, 1322.

Vrijedi razmisliti o tom Gospinu daru i u ovom ludom vremenu zatražiti Gospinu zaštitu pa i na ovaj način – nošenjem škapulara.

‘Jednoga dana putem krunice i škapulara Gospa će spasiti svijet’, poručio nam je pak Sveti Dominik.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.