Flickr

Koliko nas je zadužio sveti Ivan Pavao II.?

Autor: dnevno.hr

Konferenciju pod nazivom "Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!", organiziranu u povodu drugog Papina dolaska u Lijepu našu 1998. godine, potaknuo je počasni konzul RH u Krakovu Pawel Wlodarczyk

Dvodnevna poljsko-hrvatska konferencija, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koja je tematizirala utjecaj poljskoga pape svetog Ivana Pavla II. na hrvatsku zajednicu, održana je od nedjelje 8. do ponedjeljka 9. listopada 2017. na Sveučilištu Pape Ivana Pavla II. u Krakovu; izvijestila je Informativna katolička agencija. Konferenciju je otvorio krakovski nadbiskup u miru i dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II. mons. Stanislaw Dziwisz, koji je tom prigodom istaknuo kako je poljski papa, rođen kao Karol Wojtyla u Wadowicama, volio Hrvatsku i nosio je u svome srcu sve do kraja života. „Na osobit je način suosjećao s patnjom Hrvata tijekom Domovinskog rata”, istaknuo je na otvaranju kardinal Dziwisz.

Naime, konferenciju pod nazivom „Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”, organiziranu u povodu drugog Papina dolaska u Lijepu našu 1998. godine, potaknuo je počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu Pawel Wlodarczyk. Ovom prigodom najavio je i njezin drugi dio, koji će se održati u Splitu 8. svibnja 2018. godine, što su u Krakovu iz političkog života poduprli predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petar Sapunar i dožupan Ante Šošić. Na krakovskom dijelu konferencije od hrvatskih predstavnika izlagali su splitski svećenici i profesori dr. don Josip Mužić i dr. don Ivan Bodrožić te isusovac pater Božidar Nagy, koji je kao urednik na Radio Vatikanu poučavao papu Ivana Pavla II. hrvatski jezik. Sudjelovali su još i novinar HKR-a Domagoj Pejić, prof. dr. Miroslav Akmadža s Hrvatskih studija, profesorice s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Jadranka Garmaz, dr. Angelina Gašpar i dr. Gina Šparada, a uime HBK voditeljica Ureda za mlade Ivana Čogelja. Posebno zanimanje svih sudionika konferencije izazvao je hrvatski nogometni reprezentativac Stipe Pletikosa, koji je govorio o razdoblju života provedenom u splitskom Hajduku i utjecaju pape Ivana Pavla II. i njegovih posjeta Hrvatskoj na sportaše. Poljski dio konferencije zaključio je prorektor Papinskog Sveučilišta u Krakovu prof. don Jozef Stala.

Konferenciji su prethodila vjerska i kulturna događanja. Tako je u nedjelju 8. listopada u svetištu svetog Ivana Pavla II. u Krakovu kardinal Dziwisz služio svečanu misu u čast Papina dana, točnije u spomen na dan kad je 1978. godine Karol Wojtyla izabran za poglavara Katoličke Crkve. Na misi, koju je izravno prenosila Poljska televizija, sudjelovala je i delegacija iz Hrvatske. U nedjelju uvečer, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u dvorani Sukiennice održan je prigodni koncert Krakovske filharmonije pod ravnanjem hrvatskog dirigenta Mladena Tarbuka. U ponedjeljak 9. listopada u auli Sveučilišta aktualna hrvatska veleposlanica u Poljskoj dr. Andrea Bekić otvorila je prigodnu izložbu pod nazivom „Budite narod nade!”, o povezanosti pape Ivana Pavla II. s Hrvatskom, na kojoj je sudjelovao i novi krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski, inače uz splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i kardinala Josipa Bozanića, član Počasnog odbora ove konferencije. Dvodnevni program zaključen je u ponedjeljak 9. listopada poslijepodne svečanim primanjem kod gradonačelnika Krakova Jaceka Majchrowskog u Gradskoj vijećnici; javlja IKA.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.