Foto: Živi Bog, facebook/Pxhere

Kocka, alkohol, droga: Obitelj svjedoči čudesnom oslobođenju od ovisnosti nakon jedne ispovijedi

Autor: Vjera

'Bog me oslobodio ovisnosti trenutno i bez ikakvih simptoma odvikavanja'

Tomek Węgrzyn, visoki Poljak, dolazi iz katoličke obitelji. Međutim, u mladosti se udaljio od Crkve i svog doma kako bi pobjegao od oca alkoholičara. Snalažljiv, brzo je našao posao, počeo dobro zarađivati ​​za život… i krenuo na zabave uz piće i drogu. Ubrzo se navukao.

Usred ovog razvratnog života upoznao je slatku Kasiju, koju je dirnuo na prvi pogled: “Odmah sam vidjela dobrotu u Tomeku”, rekla je. “Unatoč svim svojim slabostima, nikada mi nije lagao. Uvijek je bio iskren prema meni. Zato sam mu, kad smo se prvi put sreli, rekla da ima sveca zaštitnika!” U to vrijeme Tomeka je to nasmijalo. Kako je vrijeme prolazilo, par se uselio zajedno bez vjenčanja. Ubrzo su dobili prvo dijete, dječaka po imenu Viktor.

“Bog je bio naš jedini spas”

Nekoliko mjeseci kasnije, par se iz profesionalnih razloga preselio u drugi grad. U to vrijeme, iako je Tomek ostavio drogu na stranu, počeo je piti više nego što je trebao i pao je u nove ovisnosti: “Prodao sam sve što sam mogao da dobijem novac za igranje u kasinu. Osjećao sam se kao poremećeni stroj, sa samoubilačkim mislima.” Kasijini prijatelji zabrinuli su se za nju. Zašto je ostala s ovim čovjekom?

Ali Kasia se molila i osjećala se podržanom od Boga. “Tom je imao velike probleme s ovisnošću, ali ja sam znala da je Bog naš jedini spas. Voljela sam ga, pa sam zamolila Boga da nekako riješi ovaj problem.” Kasia je bila posebno uznemirena što nisu bili u braku, “pa se nisam mogla pričestiti i bilo mi je jako teško”. Stoga je Tomeku postavila ultimatum: “Ili ćemo se vjenčati, ili ću otići.”

Tomek je prihvatio, a par se počeo pripremati za brak.

“Dva tjedna prije mog vjenčanja odjednom sam poželio čitati Sveto pismo i počeo sam čitati Bibliju četiri do pet sati dnevno. Plakao sam kao beba. Osjećao sam da se nešto dobro događa. Bilo je to vrijeme kada me Bog pripremao za ispovijed”, kaže retrospektivno.




I doista, dan prije vjenčanja, 20. listopada 2017. — dan koji će Tomek pamtiti do kraja života — primio je sakrament pomirenja. “Prošlo je više od 20 godina od moje posljednje ispovijedi. Tamo sam izbacio sve grijehe iz svog srca, i tada sam osjetio silnu ljubav u svom srcu. Bog me oslobodio ovisnosti instantno i bez ikakvih simptoma odvikavanja”, objašnjava pun emocija.

“Duh Sveti promijenio je moj život u svakom detalju. Moglo bi se reći da mi je Bog dao novo srce i novi um.” Kasia, koja se nikada nije prestala nadati, dodaje: “Nikada nisam očekivala da bi Bog mogao učiniti takvo čudo u našim životima i svojoj kćeri dati tako lijep vjenčani dar,” kažu za Aleteiu. 

Danas su sretni par roditelji troje djece, a pustili su da ih vodi Duh Sveti. Oni koordiniraju projekt Obitelj u Duhu Svetome Wrocławske nadbiskupije i nikada se ne ustručavaju podijeliti svoje svjedočanstvo ili evangelizirati putem društvenih mreža. “Vidimo kako nam se ljudi otvaraju jer u našoj priči otkrivaju nadu za sebe. Gledajući unazad, znam da je svatko od nas pozvan na svetost, a Kasijine riječi poslužile su mi kao putokaz kako trebam živjeti”, zaključuje Tomek.




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.