foto: wikimedia

Kardinal Pell u Hrvatskoj 2015.: Znate li što je poručio Hrvatima? ‘Nitko pa ni vlast ne može nam oduzeti ljubav prema Isusu i Mariji’

Autor: Vjera

Poznati australski kardinal George Pell, koji je preminuo u 81. godini života nepune tri godine nakon što je oslobođen gnjusnih optužbi za zlostavljanje, posjetio je našu zemlju, 30. svibnja, 2015. tik pred izbijanje australskog skandala.

Tom prilikom na zagrebačkom aerodromu dočekao ga je kardinal Bozanić, a kardinal Pell je predvodio koncelebriranu misu povodom proslave Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, u zagrebačkoj katedrali. Napominjemo, da to nije ništa neobično jer uobičajeno za proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata u Zagrebačku nadbiskupiju budu pozvani neki od istaknutih svećenika, biskupa ili kardinala iz Crkve svijeta.

Te godine to je bio kardnil Pell koji je tada bio u svojstvu Predsjednika tajništva Vatikana za ekonomska pitanja.

Među mnogobrojnim mnoštvom koji su dočekali kardinala Pella i prisustvovali ovaj misi isticali su se hrvatski biskupi i nadbiskupi Vjekoslav Huzjak, Vlado Košić, Valentin Pozaić, Josip Mrzljak, Marin Srakić, Želimir Puljić, Franjo Komarica, Ivan Šaško…,

“Dragi vjernici, posebno nam je drago što je danas s nama uzoriti gospodin kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice. Nije ovo njegov prvi susret s Hrvatima. Već je dva puta pohodio Hrvatsku, a u svojoj domovini Australiji susretao se s brojnim našim sunarodnjacima te ih upoznao kao čestite i marljive ljude koji pridonose dobru crkvene i društvene zajednice, kao i gospodarskom razvoju i napretku Australije”, pozdravio ga je kardinal Bozanić i darovao mu lik Majke Božje od Kamenitih vrata kao znak zahvalnosti.

A Pell je tada uzvratio prvo rekavši o blaženom Alojziju Stepincu da je on bio “veliki svjedok da nam nitko, a ponajmanje vlast, ne može oduzeti našu ljubav prema Isusu i Mariji”.

Zatim je dodao: “Hrvati vole Blaženu Djevicu. Znam to iz svoga australskog iskustva. Puno sam puta u Melbourneu i Sydneyju posjetio hrvatske zajednice na marijanske blagdane te u raznim vjerskim prigodama i procesijama. To su uvijek bila vrlo dojmljiva slavlja, puna vjere. Hrvati u Australiji dali su kao katolici predivan doprinos. Mnogi mladi još uvijek žive svoju vjeru i nastavljaju davati doprinos.”
Jedan od onih koji je s radošću dočekao kardinala Pella te 2015. godine je i Vice Batarello istaknuti član zaklade Vigilare i potekao upravo iz jedne od obitelji hrvatskih iseljenika u Australiji, točnije u Sydneyju. Batarelo je tada objavio fotografiju s kardinalom Pellom, a kad je slučaj Pell godinu kasnije eksplodirao u Australiji i svijetu Batarello je jedan od rijetkih koji je kroz suđenje podupirao kardinalovu nevinost koja se naposljetku i dokazala, dok su mnogi drugi obrisali sve svoje poveznice s ‘kontroverznim’ kardinalom.

Za kardinala poznatog po tome što je lažno optužen za seksualno zlostavljanje, osuđen, pa oslobođen krivnje, no ipak reputacijski ubijen još za života, Batarello je povodom njegove smrti na društvenoj mreži napisao: “Moj australski kardinal, imao sam čast osobno ga susresti u Rimu i u Zagrebu. Crkveni velikan.”
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.