fbpx

Kako je govorio Mahatma Gandhi?

Autor: Dražen Bušić

Politički i duhovni preporoditelj indijskog naroda, Mahatma Gandhi, nesumnjivo je često razmišljao o Kristu, kršćanima i Bibliji. Neke njegove izjave su i desetljećima nakon njegove smrti aktualne i provokativne. Kristovi učenici ih mogu odbaciti ili primiti kao dobrodošao korektiv. Mudar čovjek će, vjerojatno, ipak učiniti ovo drugo.

„Mi (hindusi) ljubimo Krista ali ne i vas kršćane. Da nije vas kršćana, mi bismo davno postali kršćani.“

"Ja bih bez sumnje postao kršćanin kad bi kršćani bili kršćani svih dvadeset i četiri sata na dan."

“Vi kršćani imate dokument (Bibliju) s dovoljno eksploziva da digne u zrak cijelu civilizaciju; da svijet okrene naglavačke, da u ovaj ratovima rastrgani svijet donese mir. Ali vi s njim postupate kao da je to samo komad dobre literature i ništa više.”


Nakon ovih citata, netko će reći da je Gandhi bio cinik, možda i nešto gore od toga – antikrist?! A možda nije bio ništa od toga, možda je zapravo bio kripto-kršćanin? Tko će ga znati, ta, samo Bog zna što je u čijemu srcu. A da mu je u srcu bila ljubav prema domovini i sloboda potlačenih, u to nema sumnje. Za te ideale je i umro, i da je prije smrti i formalno postao katolik, možda bi sada govorili o Gandhiju kao svecu i mučeniku?!

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.