fbpx
foto: wikimedia

Kako bi bili istinski sretni, slijedite ovih 15 savjeta pape Franje: ‘Zapamtite da ste predodređeni za najbolje’

Autor: Vjera

Petnaest je koraka do sreće Pape Franje

Osjećati se spokojnije i nadasve sretno: s tim nam duhom papa Franjo daje 15 malih i korisnih savjeta. On to čini u knjizi “Želim te sretnu”. Evo ih!

1 – Čitajte u sebi

Naš je život najdragocjenija knjiga koja nam je predana, a upravo u toj knjizi nalazimo ono što uzalud tražimo na druge načine. Sveti Augustin je ovo razumio: «Vrati se sebi. U unutarnjem čovjeku prebiva istina». Ovo je poziv koji želim uputiti svima, a koji upućujem i sebi. Čitaj svoj život. Pročitajte u sebi kakvo je bilo vaše putovanje. Sa spokojem. Vratite se u sebe.


2 – Zapamtite da ste jedinstveni, da ste jedinstveni

Svatko od nas jest i na svijetu je da se osjeća voljenim u svojoj jedinstvenosti i da voli druge kao što nitko ne može za njega. Ne živi se sjedeći na klupi praveći rezervu drugima. Ne, svatko je jedinstven u Božjim očima. Zato ne dajte se “homologirati”: nismo stvoreni u serijama, mi smo jedinstveni, mi smo slobodni, a na svijetu smo da živimo priču o ljubavi, ljubavi prema Bogu (..).

3 – Istaknite svoju ljepotu!

Ne onu po svjetskoj modi, nego onu pravu. Ljepota o kojoj govorim nije ona sklopljena u sebe, poput Narcisa koji se, zaljubivši se u svoju sliku, utopio u jezeru u kojem se ogledao. Pa čak ni onaj koji se miri sa zlom, poput Doriana Graya koji se nakon završetka čarolije našao unakažena lica. Govorim o ljepoti koja nikada ne blijedi jer je odraz božanske ljepote: naš Bog je nerazdvojno dobar, istinit i lijep. A ljepota je jedan od povlaštenih načina da se do njega dođe.

4 – Naučite se smijati sami sebi

Narcisi se stalno gledaju u ogledalo… Preporučujem da se s vremena na vrijeme pogledate u ogledalo i nasmijete sami sebi. Nasmijte se sebi. Dobro će ti doći.
5 – Živite u zdravom nemiru

U željama i odlukama, tom nemiru koji uvijek tjera da se hodaš, da se nikad ne osjećaš kao da je već “stiglo”. Nemojte se izolirati od svijeta zatvarajući se u svoju sobu – poput Petra Pana koji ne želi odrasti – nego uvijek budite otvoreni i hrabri.

6 – Naučite opraštati
Svaka osoba zna da nije uvijek otac ili majka kakav bi trebao biti, muž ili žena, brat ili sestra, prijatelj kakav bi trebao biti. Svi smo mi u životu „u deficitu“. A milosrđe nam je svima potrebno (…).

7 – Naučite čitati tugu

U naše se vrijeme tuga smatra samo zlom koje treba izbjeći pod svaku cijenu, a umjesto toga može biti neizostavno zvono za uzbunu koje nas poziva na istraživanje bogatijih i plodnijih krajolika koje prolaznost i bijeg od stvarnosti ne dopuštaju (…).

8 – Sanjajte veliko

Nemojte se zadovoljiti onim što treba. Gospodin ne želi da sužavamo vidike, ne želi da stojimo na rubu života, nego da trčimo prema visokim ciljevima, radosno i hrabro. Nismo stvoreni da sanjamo samo o praznicima ili vikendima, nego da ostvarujemo Božje snove u ovom svijetu (…).

9 – Ne slušajte one koji prodaju iluzije

Jedno je sanjati, a sasvim drugo imati iluzije. Svatko tko govori o snovima i prodaje iluzije taj je manipulator srećom. Stvoreni smo za veću radost.

10 – Budite revolucionarni, idite protiv struje

U kulturi privremenog, relativnog, mnogi propovijedaju da je važno “uživati” u trenutku, da se ne isplati zalagati se, donositi konačne odluke, jer se ne zna što sutra nosi. Tražim od vas da budete revolucionarni, da se pobunite protiv ove kulture koja duboko u sebi vjeruje da niste sposobni preuzeti odgovornost. Imaj hrabrosti biti sretan.

11 – Riskirajte, čak i ako griješite

Ne promatrajte život s balkona. Ne brkajte sreću s kaučem. Ne budi parkiran auto, radije pusti snove da cvjetaju i donosi odluke. Riskiraj. Ne preživljavaj s anesteziranom dušom i ne gledaj na svijet kao da si turist. Javite se! Odagnajte strahove koji vas paraliziraju. Živ! Dajte sebi najbolje od života!

12 – Hodajte s drugima

Loše je hodati sam. Ružno i dosadno. Hodajte u zajednici, s prijateljima, s onima koji vas vole: to vam pomaže da postignete svoj cilj. I ako padneš, ustani. Ne boj se neuspjeha, padova. U umjetnosti hodanja ono što je važno nije “ostati na podu”.

13 – Doživite besplatno

Oni koji ne žive bratsku besplatnost, svoju egzistenciju čine bjesomučnom trgovinom, uvijek mjereći što daju i što zauzvrat dobivaju. Bog daje besplatno, do te mjere da čak pomaže i onima koji nisu vjerni, i “čini da njegovo sunce izlazi i zlima i dobrima” (Mt 5,45). Dobili smo život besplatno, nismo ga platili. Tako da svi možemo davati bez čekanja na nešto (…).

14 – Pogledajte iza mraka

Nastoj imati svijetle oči i u tami, nemoj prestati tražiti svjetlo usred tame koje često nosimo u srcu i vidimo oko sebe. Podižući pogled od zemlje prema gore, ne da pobjegnemo, nego da prevladamo iskušenje da ostanemo ležati na podovima svojih strahova (…).

15 – Zapamtite da ste predodređeni za najbolje

Bog nam želi najbolje: želi da smo sretni. Ne postavlja granice i ne traži od nas kamate. U Isusovu znaku nema mjesta za skrivene namjere, za pretenzije. Radost koja nas ostavlja u srcu je puna i bezinteresna radost. To nikada nije razvodnjena radost, to je radost koja nas obnavlja.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.