Foto: Pixabay

Kad osjećaš totalnu napuštenost od Boga, pročitaj ovaj psalam

Autor: N.K

Što učiniti kada doživite tešku situaciju, usamljenost, osjećaj zaboravljenosti, udaljenost od Boga? Kad osjetiš da te se Bog ne sjeća, razmišljaj o ovom psalmu. To je sveti tekst napisan upravo za takve trenutke, vodi nas kroz teškoće i daje nam nadu.

Čitanje Biblije često nam se čini jednako privlačnim kao i čitanje dosadnih školskih knjiga.

Zato psalmi mogu iznenaditi: oni su poput iskrenog razgovora s nekim tko se sigurno neće naljutiti na vas kad glasno izrazite svoje osjećaje – čak i ako su teški i vama neshvatljivi.

Foto: Pixabay

Nisi jedini koji se osjeća kao da te Bog mimoilazi

Taj osjećaj – da se čini da nas se Bog ne sjeća – nije ništa novo i vjernici su se s njim borili stotinama godina prije. Kada su pobijedili? Pismo je jasno: kad su s tim ipak došli Bogu.

Ovo je poziv na čitanje i meditiranje jednog od psalama, gdje ćete pronaći nekoga tko je prolazio kroz nešto vrlo slično i otkriti kakav je Božji odgovor na ovu situaciju.

Ovaj će vam psalam pomoći kada se ne osjećate važnim Bogu

A sada – ako možete – pripremite si bilježnicu i olovku, skuhajte šalicu nečeg dobrog za piće i dajte si četvrt sata mira za susret Riječi i sebe.
Slavnoj mističarki ova molitva nikad nije bila odbijena: S njom se može isprositi posebna milost

Psalam 13

Ta dokle, Jahve, dokle ćeš me zaboravljati?
Dokle ćeš skrivati lice od mene?
Dokle ću nositi bol u duši;
tugu u srcu obdan i obnoć?
Dokle će se dušmanin dizat’ na me?
Pogledaj, usliši, Jahve, Bože moj!
Prosvijetli mi oči da ne zaspim nasmrt,
nek’ ne kaže dušmanin: »Nadjačah njega!«
Nek’ ne kliču protivnici ako posrnem!

Ja se u tvoju dobrotu uzdam,
nek’ mi se srce raduje spasenju tvome!
Pjevat ću Jahvi koji mi učini dobro,
pjevat ću imenu Jahve Svevišnjeg!

Slavi Boga kad je najteže

Velika je pritužba u ovom psalmu. Osoba doživljava tešku, depresivnu situaciju: usamljenost, osjećaj zaboravljenosti i udaljenosti od Boga. Dvojba duha, oklijevanje, iskušenja – možda i smrt – i poniženje kad se dogodi pad. Srčana bol kojoj se ne nazire kraj. Napokon mu se otme uzdah: “Dokle ćeš me, Gospodine zaboravljati?”

Što Bog kaže? Kaže: sve dok Me se uopće ne sjećaš… loše stvari će ti se događati. Neprijatelj će se uzvisiti nad vama, a vi ćete mu biti lak plijen, jer ćete hoditi u tami. Ipak, mogu vam pružiti svu pomoć i poraziti sve vaše neprijatelje. Ti znaš Moje milosrđe. Ne skrivaj se od Mene. Dođi i pjevaj Mi, slavi Me jer ti želim dati dobra. Vjeruj mi. Neka se tvoje srce raduje Mojoj pomoći!

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.