fbpx

JEDINA USPJELA OKUPITI NA TISUĆE CIGANA NA JEDNOM MJESTU: Crna Sara – zaštitnica CIGANA!

Autor: Z. K.

Nakon proslave cigani se raspršuju po svijetu noseći blagoslov svoje zaštitnice!

Za vrijeme nastupa velikog progona Crkve u Jeruzalemu poduzeto je sve da se unište Isusovi sljedbenici. Posbno su nastojali ukloniti Apostole i Isusove prijatelje. S tom namjerom su u jednu lađu bez  vesala i jedra ukrcali prisilno Lazara, kojeg je Isus uskrisio, njegove sestre Martu i Mariju Magdalenu, nekoliko Isusovih učenika i s njeima Svetu Mariju Kleofinu  i Salomu. Tu je ukrcana  Isusva učenica egipčanka Sara  la Kali. Htjeli su usmrtiti  bez proljevanja krvi: glađu, žeđu ili u valovima Velikog – Sredozemnog mora.
Božjim čudom se lađa vrlo brzo našla na južnoj obali Francuske, kod luke Marseille.  Budući da su Lazar i njegovo društvo sa broda govorili grčki, kontakt sa stanovništvom je lako uspostavljen. Nisu se svi iskrcali. U lađi su ostale dvije Marije i Sara. Oni su doplovili malo dalje.  Mjesto koje im je Nebo dodjelo za Evangelizaciju dobilo je po njima ime sve do danas: Svete Marije od Mora – Saintes Maries de la Mere.   U tom mjestu je podignuto svetište u čast Majci Božjoj. U posebnoj kapeli časte se relikivije Marije Kleofine, Marije Salome i Marije Magdalene. U kripti se nalazi grob Svete Sare la Kali  koja je također veoma čašćen.  Svake godine 24. i 25. svibnja su velike svećanost napose Roma  te se u procesiji nose kipovi Sare, Marije kleofine i Marije Salome. U Pratnji su mnogi konjanici.  Mnogi se trude dotaći kipove i cjelivaju ih. Često se kliče: “Živjela Sveta Sara!” Dolaze na tisuće Roma koji u toj crkvi krste svoju djecu.

sara2

Tradicionalno hodočašće Roma katolika iz čitave Europe u mediteransko francusko mjesto Saintes Maries de la Mer, i ove je godine održano 24. i 25. svibnja. Romi katolici, iz Francuske, Italije, Rumunjske, Španjolske i Portugala, pohodili su čudotvorni kip sv. Sare, zaštitnice Cigana. Procesiju nakon mise predvodili su konjanici sa starom grimiznom zastavom sa zlatnim križem. Pjevajući i moleći, procesija se s kipom spustila u more škropeći ga morskom vodom. Kip su obukli u šarenu, svake godine posebno pripravljenu, cigansku odjeću. Nakon toga obreda, dominikanci su na obali mora predvodili molitvu, kojoj je prisustvovalo tisuće Roma, turista i lokalnog stanovništva, svečano odjevenog u provansalske narodne nošnje. Nakon ovog obrada cigani se rasprše po cijelom svijetu glasno slaveći svoju sveticu


sara3

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.