fbpx

Je li Ukrajina zemlja apokalipse? Dramatična izjava ukrajinskog mistika

Autor: Vjera

Tamo se neprestano odvija borba za oblik budućeg svijeta

Je li Ukrajina apokaliptična zemlja koja određuje budućnost svijeta?  Tako je pokojni, poznati mistik, Josyp Terelya, nazvao svoju domovinu Ukrajinu (desetljećima potisnutu pod ruskim komunistima). “Ovo je,” jednom je izgovorio, “apokaliptična nacija.” Navikli smo čuti da se o Izraelu govori u takvim izrazima. Ali Ukrajina ?

Istina, rat bi se mogao proširiti Europom kao rezultat sadašnjih rusko-ukrajinskih borbi, pa čak i evoluirati u globalni nuklearni sukob, što se zasigurno uklapa kao “apokaliptično” (kao dramatičan povijesno-duhovni događaj). Ali ima još toga — i to stvara misterij. Čini se da povijest više puta vuče Ukrajinu na svjetsku pozornicu.

Pitanje — koje je nedavno u kolumni postavio Yaroslav Hrytsak, profesor na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu: Zašto je Ukrajina, država srednje veličine od 40 milijuna ljudi na istočnom rubu Europe, bila u epicentru velikog ratovanja ne jednom ne dvaput nego tri puta? “Ukrajina je ponovno u središtu potencijalno globalnog sukoba”, napominje. “Prvi svjetski rat, kako je to rekao povjesničar Dominic Lieven, ‘okrenuo je sudbinu Ukrajine.’ Drugi svjetski rat, prema legendarnom novinaru Edgaru Snowu, bio je ‘prije svega ukrajinski rat’. Sada opasnost od trećeg svjetskog rata ovisi o tome što bi se moglo dogoditi u Ukrajini.”


Dio odgovora je geografski. Ukrajina se nalazi između Rusije i Njemačke i dugo se na nju gledalo “kao na mjesto borbe za dominaciju nad kontinentom”.

“Godine 1904. engleski geograf po imenu Halford John Mackinder napravio je hrabro predviđanje. U članku pod naslovom ‘Geografski stožer povijesti’ sugerirao je da će onaj tko kontrolira istočnu Europu kontrolirati svijet. S obje strane ove ogromne regije bile su Rusija i Njemačka, spremne za borbu. A između je bila Ukrajina, sa svojim bogatim resursima žitarica, ugljena i nafte.” Postoji i mistična komponenta — neprimjećena, naravno, u esejima u sekularnim (ili čak katoličkim) medijima. Ukrajina ima duboke katoličko-marijanske korijene — gromobran je za sile zla. “Mariupol” — do sada najrazoreniji ukrajinski grad — znači “Marijin grad”. Uz mnogo toga, crkve i samostani su u tragičnim ruševinama.

Lenjin i Staljin su na Ukrajinu gledali kao na raskrižje prema ostatku svijeta – a time i na pretvaranje boljševičke revolucije u svjetsku revoluciju. Putin ga također smatra “bojnim poljem za civilizacijsko nadmetanje između Rusije i Zapada. Borba za Ukrajinu, kako nam povijest govori, odnosi se na mnogo više od Ukrajine ili Europe. To je borba za oblik budućeg svijeta. (Proroštvo Josypa Terelya, ukrajinskog katolika: ‘Ako Rusija ne prihvati Krista Kralja, cijeli svijet se suočava s propašću’)

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.