Izrael doista jest izabran od Boga!

Autor: Vjera

Biblija je konkretna u izvještaju da je Bog izabrao jedan narod, no zašto bi Bog bio pristran i to učinio?

„Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš njegov predragi vlastiti narod“

Došlo je vrijeme u kojemu je potrebno u svjetlu sadašnjice ponovno objasniti zašto je Bog izdvojio Izrael od drugih naroda i zašto to nije Njegova puka nepravedna pristranost kako mnogi tvrde.


Biblija je konkretna u izvještaju da je Bog izabrao jedan narod, no zašto bi Bog bio pristran i to učinio?  Da li je nepravedno od Njega ne držati sve narode jednakima i sklopiti savez samo sa određenima u jednom trenutku povijesti?

Ovakvo mišljenje oblikovano je iz niza ljudskih interpretacija o tome zašto bi Bog odabrao Izrael i zašto bi nakon Krista zamijenio Izrael sa Crkvom. Općenito je krivo oblikovati ovakvu vrstu mišljenja iz razloga što Izrael uopće nije izgubio Savez s Bogom u trenutku kada su Židovi ubili Isusa Krista. Izrael nije zamijenjen sa Crkvom, nego imaju podjednaku vrijednost u Božjem naumu otkupljenja svih naroda.

>>>>BOG NE NAPUŠTA IZRAEL Na tisuće Židova prihvatilo Isusa kao Boga!

U kontekstu Izraela važno je podsjetiti se kako Bog uvijek ispunjava obećanje, bez obzira na vjernost druge strane. On ispunjava svoju riječ, njegova djela se ne mijenjaju, ostaju uvijek istinita. Bog ne bi mijenjao ništa samo na temelju tuđih odluka,  On tada ne bi bio Bog. Konačno, ni spasenje ne bi bilo sigurno, već bismo sumnjali u to jesmo li ispunili Božja očekivanja. Zašto bi itko vjerovao u takvog Boga?

Bog zapravo nije odabrao nekakav već postojeći narod kada je sklopio savez s Abrahamom i pozvao ga da napusti Ur. Prije nego što ga je pozvao, sve je narode uništio u potopu. Abraham je rođen 400 godina nakon toga, dakle, populacije je bilo vrlo malo. Narodi nisu imali ustanovljene granice kakve danas poznajemo, nego je postojalo umreženje politeističkih  gradova-država, tj. Nimrodovih kolonija od kojih je napravio sustav jednog svjetskog poretka. Već je tada Sotona počeo provoditi plan ujedinjavanja svih plemena zemlje u jedan centralizirani religijski, kulturalni, ekonomski i geopolitički sustav. Iz jednog od tih gradova pozvao je Bog Abrahama da podigne od njega jedan narod koji će biti kao svjedočanstvo jedinog pravog Boga.

Abrahama Bog odabire da sklopi savez s njim na temelju Abrahamove vjere, on povjerova Bogu i u vjeri učini ono što mu je Bog rekao da bi tako zadobio ono što mu je obećao, postati ocem narodima. Bog dakle nije izabrao Izrael, izabrao je Abrahama, i Abraham je izabrao prihvatiti savez. Ime Izraela pojavljuje se tek kada Bog mijenja Jakovljevo ime u Izrael.

Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov. Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.“
>>>BOŽJA RUKA NAD IZRAELCIMA: Oblak koji se nadvio na neprijatelje Izraela zapanjio svijet!

Bog voli sve narode i sve ljude jednako; On nije pristran. Njemu je obećanje stvaranja jednog naroda od neplodne Sare bilo sredstvo za utjelovljenje podrijetla svojih blagoslova. Da Bog u jednom trenutku nije odabrao nekoga, nitko nikada ne bi imao dobrobiti od ljubavi Božje kojom nas sve želi blagosloviti. Ušavši u savez s Abrahamom, Bog je zapravo ispunjavao svoju riječ.

„Ne oteže Gospodin s izvršenjem obećanja, kako ga neki smatraju sporim, nego je strpljiv prema vama jer neće da itko propadne, nego da svi pristupe obraćenju.“

Gledajući sadašnje stanje svjetskih država, ne smijemo se povesti za mišljenjem koje je Sotona duboko ukorijenio da bi uništio pravo svjedočanstvo Izraela koje bi trebali vidjeti svi narodi. To ne znači da je Bog protiv ostalih naroda, baš naprotiv; u Kristu je otkupio sve koji su neprijatelji Izraela. Kada gledamo globalno, kršćanstvo zapravo održava harmoniju i bratstvo među svim narodima svijeta. Sotona zato ne posustaje da sve što je odabrano od Boga i sam izabire da bi od odabranoga načinio metu za uništenje.

Malo je reći da je čudo što je Izrael opstao i postoji do dana današnjega, pa i igra ključnu ulogu u svjetskoj povijesti. Od svih naroda svijeta, kako je moguće da je Izrael, narod na koji je Bog stavio svoje ime, ujedno i najomraženiji među narodima, onaj na kojeg se uvijek upiralo prstom?  Zašto narodi uopće imaju ovakav stav?
Još od samog pada iz Edenskog vrta? Sotonin je obrazac uništenje svega što je odabrano od Boga i sebi osigurati prijestolje ovoga svijeta. Ovo radi tako što okuplja sve narode na sve načine da se ujedine protiv bilo kakve vrste Svetosti i Božje svojine.

„Neprijateljstvo ja zemećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu zatirati , a ti ćeš mu vrebati petu“

Bog je obećao vratiti Izraelu zemlju koju mu je odredio. To obećanje danas dok je globalizam doveden do svoje punine stvara svijetu velik problem. Zmaj svim silama trudi spriječiti Izraelce da svoje korijene u miru puste na svojoj zemlji.  Sve narode zavodi i diže protiv Izraela. Današnji antagonizam svih naroda prema Izraelu odigrat će ključnu ulogu u Antikristovom planu da Izraelce potpuno istrijebi sa zemlje i onemogući da se ispuni Božje obećanje.  Sada, kada živimo u pogansko vrijeme, narodima (ne Židovima) predano je sve u svrhu obraćenja svijeta po Kristu Isusu u kojemu je svijet i spašen.

Protiv naroda se tvoga rote i svjetuju se protiv štićenika tvojih.“

Nažalost, Izrael je tokom povijesti uvijek pokušavao biti prihvaćen od drugih naroda, biti uključen u svjetska pitanja. Vraćeno im je onako kako im se najmanje sviđa. I dalje tvrdoglavo drže kako mesija tek treba doći ne prihvaćajući kraljevsku vlast Isusa Krista.

„Njegovi su ga sugrađani mrzili te za njim poslaše poslanstvo da izjavi: „Nećemo da ovaj postane našim kraljem!“

Bog ipak podiže Izrael nad sve druge narode svijeta baš zbog njihovog zaborava na svoj savez s Njime. Uvijek su tretirani kao dijete koje roditelj voli i odgaja. Palica kojom Gospodin upravlja pratila je Izrael cijeli njegov vijek no Izrael se nikada nije obratio. Bog nije objavio sebe narodima samo kroz Evanđelje, On nama zapravo pokazuje kako obnovom i povratkom svog izabranog naroda ima moć obnoviti čitavo čovječanstvo. Izrael koristi kao svjetlo svim narodima.

Odabranici Novog Saveza, kršćani, oni su koji sabrani od svih naroda i nacionalnosti. Bog unaprijed zna metodu koju koristi za naviještanje Radosne Vijesti nama poganima, a Izraelcima pokazuje kako Riječ postaje djelom. Tako svjedočimo kako je postalo moguće da svi ljudi mogu postati izabrano sjeme, preko blagoslova koji je u Isusu Kristu. Dok se tako i ispuni, biti će obraćeno srce Izraela.

„A ako vi pripadate Kristu, onda ste Abrahamovi potomci, baštinici po obećanju.“

„Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda- vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi i drži zakletvu kojom se zakleo vašim ocima

Što se tiče Boga, On doista jest odabrao otkupiti sve narode još prije nego su oni nastali, međutim, na svakome pojedincu ostaje da uzvrati odgovor i izabere najveće Dobro. Pitanje zašto je Bog odabrao Izrael pretvara se u potvrdu da je zapravo Izrael izuzeo od svijeta kojemu je Sotona knez.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.