GNU

Završila Biskupska sinoda u Vatikanu

Autor: Marija Stipić

'Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere', bila je tema 13. redovne opće biskupske sinode održane u Vatikanu od 7. do 28. listopada.

Sveti joj je Otac povjerio zadatak koji je daleko od jednostavnog. On vidi novu evangelizaciju kao, uglavnom, upućenu krštenim ljudima koji su se udaljili od Crkve i koji više ne provode kršćanske prakse u svojim životima; drugim riječima radi se o pokretanju projekta za revitalizaciju vjere u zemljama drevnog kršćanstva, ali bez odustajanja od proglašavanja evanđelja i onima koji ne poznaju Krista. U tim nastojanjima Crkva nije toliko pozvana da djeluje koliko da poznaje što je Bog učinio i stoga, prije svega, da se moli Njemu. Doista molitva je neizostavan uvjet za događaj nove Pedesetnice i s time u direktnoj vezi, za razumijevanje kamo Bog želi voditi svoju Crkvu.

Sinodskim Ocima, okupljenima na svečanom otvorenju koncelebracije, Benedikt XVI. rekao je, u prvom redu, da je jedini pristup za uspjeh u njihovom radu fiksirati svoj pogled na Gospodina Isusa. Ponovio je sa razoružavajućom jasnoćom da je Raspeti kao znak ljubavi, mira i poziva na obraćenje i pomirenje u pravom smislu znak onih koji naviještaju Evanđelje.

Primarna odgovornost u slabljenju vjere u zemljama drevnog kršćanstva je prije svega odgovornost samih kršćana, koji su oslabili u svjedočenju jer su neinformirani i premalo uvjereni u navještaj Evanđelja.

Veliki broj nagovora zabilježenih u prvom tjednu Sinode stavlja naglasak na hitnu potrebu da se prepozna kako Isus Krist ima prvo mjesto u svakodnevnom životu kršćanskih zajednica. Neke od slika koje se koriste u Sinodskoj dvorani za oslikavanje modernih i učinkovitih načina nove evangelizacije su u neku ruku podsjećajuće: vjera prikazana kao životni stil koji privlači druge; mijenjanje mentaliteta pogleda na vjeru; vraćanje na početak, u Jeruzalem, gdje je prva kršćanska zajednica bila usidrena na Krista, imajući razlog za koji je bila spremna suočiti se sa svakom mogućom žrtvom pa čak i darovati sam život. Drugim riječima sve nas to tjera da se upitamo: koliko bi kršćana na isti način danas bilo spremno umrijeti za Isusa Krista? Pavao VI. postavio je pitanje Crkvi okupljenoj na Koncilu prije 50 godina: „Crkvo što imaš reći za sebe?“ Još bi se moglo nadodati: Što imaš reći o Kristu? To su pitanja koja ostaju i dalje relevantna kako bi se dao smisao evangelizaciji.

Drugi je tjedan otvoren izvanrednim svjedočanstvom vjere i potpore Godini vjere porukom devedesetogodišnjeg biskupa Lucas Ly Jingfeng of Fengxiang iz Kine, koji je 1979. godine pušten nakon dvadeset godina provedenih u zatvoru za vrijeme kineske kulturne revolucije.

Kardinal Tarcisio Bertone najavio je delegaciju koju Papa želi poslati u Siriju kao znak bliskosti i solidarnosti sa cijelim tamošnjim stanovništvom. Državni je tajnik priopćio drugi važan papin projekt u službi evangelizacije: svi nunciji Svete Stolice, apostolski delegati i stalni promatrači pozvani su u Rim sljedećeg lipnja, gdje će se održati sljedeća biskupska sinoda kako bi produbili osjećaj poslanja papinskih predstavnika u današnjim okolnostima.

Sveukupno područje nove evangelizacije je istraženo i opisano kroz mnoge intervencije Sinodskih Otaca, bratskih delegata te pozvanih vjernika laika.

Izvori: internetski portal L'Osservatore Romano, članci „Starting off on the right foot“ i „A window on the world“.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.