Wikimedia Commons

Vatikanski nuncij odlučno stao u obranu ženskih prava!

Autor: dnevno.hr

Crkva nedvosmisleno na strani žrtava nasilja, posebice žena i djevojčica migrantica

“Uvjeti u mnogim dijelovima svijeta prisiljavaju žene i djevojke da podnose teret obavljanja svakodnevnih poslova za svoje obitelji i zajednice, što mnoge od njih sprječava čak i od osnovnog obrazovanja. Žene su često žrtve seksualnog i drugog nasilja, a migrantice i djevojčice posebno su ranjive skupine”, rekao je nadbiskup Bernardito Auza, apostolski nuncij i stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, 6. listopada 2017. u Vatikanu.

Na raspravi tzv. Trećeg odbora UN-a (za društvena, humanitarna i kulturna pitanja), Auza je dodao da su mlade žene u ruralnim područjima nerazmjerno uključene u neplaćeni domaći rad, a posebno podnose najveći društveni teret kada nemaju pristup čistoj vodi i sanitaciji. Što se tiče obrazovanja značajan napredak postignut je u smislu jednakopravnosti dječaka i djevojaka iz relativno bogatih obitelji, no žene i djevojke koje žive u siromaštvu nemaju kvalitetnu naobrazbu niti vještine pismenosti.

Govoreći o nasilju nad ženama i djevojčicama, nadbiskup je citirao papu Franju rekavši da se nasilje ne može spriječiti dokle god se isključivost i nejednakost u društvu te između razlčitih naroda ne otklone.

“Zbog siromaštva i isključenosti, adolescentice, posebice one u ruralnim područjima, posebno su podložne seksualnom iskorištavanju. Strahovita prevalencija nasilja nad ženama, dakle, ostaje istaknuti i tužan primjer duboke veze između ekonomske isključenosti i nasilja”, rekao je nadbiskup, te zaključio: “Vatikan ostaje snažno predan težnjama usmjerenima na zaštitu dostojanstva žena, istodobno promičući njihov integralan razvoj i napredak u obitelji i društvu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.