U SRCU KRŠĆANSTVA: Islamisti u Vatikanu na Trgu svetog Petra!

Autor: Zrinka Kasapić

'Želite Boga? Prihvatite Allaha!' - bradati muškarci turistima na Trgu svetog Petra!

Islamisti na Trgu svetog Petra? Ma nemoguće… rekli bi mnogi, no preko noći, sve se promijenilo.

Dvije pokrivene žene i tri mlada bradata muškarca. Oni prkose toplini i sparini popodnevnog zraka. Dobrih 20 minuta ova muslimanska obitelj pokušavala je uhvatiti fotografiju s pozadinom veličanstvene Bazilike svetog Petra u Vatikanu. Islamska obitelj, tu je s još tisuću ljudi koji svaki dan naprave prigodnu fotografiju. Međutim, slika muslimanskih obitelji koji se naslikavaju na Trgu svetog Petra, sve je češća pojava, pojava koja je prije samo godina dana bilo potpuno neuobičajena.

‘No, mislite li da je dug put od prigodnih fotografija muslimanskih obitelji pa sve do bradatog muškarca koji je nedavno na Trgu svetog Petra fotografiran s crnom zastavom države ISIS-a? Ili do islamista koji drže fotomontažu na kojoj zastava islamske države vijori na kupoli svetog Petra? Islamisti su u središtu kršćanstva a ove fotografije trebaju im za promidžbene svrhe. Slike su to koje obilaze svijet i jednostavno pokreću drhtaj’, piše katolički novinar Giuseppe Nardi, na portalu Katholiches.info.

isis vatikan

‘Ako samo prošećete najposjećenijim ulicama oko Trga svetog Petra, vi ćete od svibnja ove godine naći na veliki broj muslimana, uključujući i one osobito radikalne – Salafizame, kao i one s vehabijama, što je potpuno nova situacija u Vatikanu na koju se nije lako naviknuti. Konobari u restoranima koji sve to prate, potvrđuju ove navode i govore kako neki dolaze samo kao turisti, dok su neki ubačeni špijuni koji izvješćuju o stanju muslimanskih obitelji u Vatikanu. I oko Vatikana, u susjedstvu doseljavaju muslimani. Pakistanci, Tunižani, Afganistanci i dr. tu otvaraju svoje radnje, prodaju kebabe, ručnike, torbe…’, izvještavana Nardi.


Znak pobjede ispred Bazilike Sv. Petra – ‘Prihvaćate Allaha?’

No, i vatikanski stručnjak Filippo Di Giacomo u cijenjenim novinama La Repubblica napisao je članak pod naslovom: ‘Sve više jača islamska molitva oko Svetog Petra’, kojim je izvijestio o povećanju muslimana u Rimu i na ulicama oko Vatikana.

Di Giacomo je također izvijestio o sve češćim grupama muškaraca u orijentalnoj vrećastoj odjeći s bradama koji se fotografiraju pred Bazilikom Sv. Petra, i kako piše, s jedne strane, oni drže svoje smartphone, a s druge strane, oni čine znak pobjede rukama. ‘Gesta je to kojoj su potrebna tumačenja, prva misao u svakom slučaju nije ohrabrujuća.’

Također, Di Giacomo izvještava o sve češćoj uznemirujućoj pojavi u Vatikanu gdje uglavnom bradati muškaraca prilaze mještanima i turistima po trgovima oko i na Trgu Svetog Petra s rečenicom: ‘Želite li Boga? Prihvatite Allaha!’

Nadalje izvještava kako muslimanima molitve kreću od 9 ujutro, pa mnogi hodaju s Kuranima i plakatima na kojima promoviraju islam i Allaha. Neki se čak mole u sjeni bazilike, neki po ulicama, parkovima, neki po azilima, a podsjećaju vlasti na nedostatak molitvenih soba koje mogu koristiti.

Vatikan u pripravnosti

Još početkom ove godine voditelj vatikanskog odjela za sigurnost, Domenico Giani dao je intervju koji prenosi Reuters u kojem je izjavio kako je Vatikan u sustavnoj pripravnosti od napada islamske države, jer, kako je rekao ozbiljna prijetnja Vatikanu zaista postoji, iako, kako je tada rekao nisu još bili upoznati s konkretnim planovima napada na Vatikan ili na Svetog Oca. Intervju koji je dao Giani nastao je u ožujku nakon što su talijanski mediji bili obasuti videom koji prikazuje smaknuće 21 egipatskog kršćanina, nakon čega je jedan od ubojica uzviknuo: ‘Sigurnost je za vas križari nešto o čemu možete samo sanjati… Mi ćemo osvojiti Rim voljom Allahovom!’

Talijanski mediji pišu da Vatikanom vlada strah i drhtanje umjesto mira, te da je to jedna nova dimenzija življenja na koju se tek trebamo naviknuti, što napominju, nikako nije lako ako se pored vas bradati muškarci slikaju sa znakom pobjede ili pak zastavom ISIS-a u rukama.

Što reći osim, neka bude volja tvoja, Bože!

Autor:Zrinka Kasapić
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.