Tajnik Vatikana otkrio zašto propadamo: Ovo je temeljni problem Europe danas

Autor: Vjera

Europa nije izgubila vjeru, nego zdrav razum, upozorio je kardinal

Državni tajnik Vatikana rekao je ovog tjedna u intervjuu da zakoni o eutanaziji i pobačaju u Europi ne predstavljaju samo gubitak vjere već i gubitak razuma. “Jako mi je žao zbog gubitka vjere u našoj Europi, u našoj kulturi, u našim zemljama i zbog ovih antropoloških promjena koje se događaju, gubi se identitet ljudske osobe. Prije gubitka vjere, rekao bih da je došlo do gubitka razuma”, rekao je kardinal Pietro Parolin u intervjuu za španjolsku mrežu COPE, objavljenom 5. travnja.

Europa je izgubila razum, a ne vjeru

“Zašto? Papa to stalno napominje. Kaže, na primjer: pitanje pobačaja nije vjersko pitanje. Mi kršćani od prvog crkvenog dokumenta potpuno odbijamo pobačaj, ali pomoću argumenta razuma. Vjerojatno je danas, kao što je i Benedikt XVI. govorio, temeljni problem Europe razum, a ne vjera.”
Kardinal Parolin rekao je da bi odgovor Crkve na ove društvene promjene trebale biti “pružanje koherentnog i uvjerenog svjedočenja kršćanskog života”.
„Čini mi se da se situacija koju imamo može usporediti s prvim stoljećima Crkve, kada su apostoli i prvi učenici stigli u društvo koje nije imalo kršćanske vrijednosti, već su kroz njihovo osobno svjedočenje i prvim zajednicama uspjeli promijeniti mentalitet i uvesti vrijednosti Evanđelja u tadašnje društvo. Mislim da je to način na koji i danas moramo činiti”.

Učimo od iračkih kršćana

Tijekom intervjua na španjolskom, kardinal je opisao papu Franju kao “jednostavnog čovjeka bez protokola” koji jako pazi da bude blizak ljudima.
“Njegova je želja učiniti Crkvu vjerodostojnijom u naviještanju Evanđelja”, rekao je kardinal.
Kardinal Parolin (66) u posljednjih je osam godina obnašao dužnost državnog tajnika Vatikana. Rekao je da na crkvenu diplomaciju gleda kao na način preživljavanja svog svećeništva. „U službi smo zajedništva, a također i u službi obrane slobode Crkve i vjerske slobode. To je moj način na koji gledam na diplomaciju ”, rekao je. Kardinal Parolin koji je također  komentirao putovanje pape Franje u Irak , koje je opisao kao “vrlo emotivno”.
„Crkva je patila jer su kršćani, nažalost, bili proganjani zbog svih sukoba i svih sila koje žele iskorijeniti kršćansku vjeru u toj zemlji … Ali ono što su nas naučili je svjedočanstvo vjere koje seže daleko kao mučeništvo. Odatle možemo izvući veliku lekciju od iračkih kršćana ”, rekao je kardinal Parolin, koji je pratio papu u posjetu.
“Ponekad mi se čini da smo kao kršćani u Europi, na Zapadu, prehladni prema svojoj braći. Volio bih da postoji više solidarnosti, više bliskosti, više načina da izrazimo svoju podršku i pomognemo u napredovanju. Oni nas uče toj sposobnosti da budemo vjerni unatoč svim poteškoćama, ali istovremeno traže od nas veću solidarnost ”, rekao je kardinal.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.