fbpx

Strašno da strašnije ne može! Stiže letva s hostijama….

Autor: Vjera

'Da smo svjesni što slavimo u misi i što je euharistija, ne bismo niti razmišljali o raznim načinima pričešćivanja...'

Krizni odbor župe svetog Josipa u Bottropu u Njemačkoj odlučio je od 10.  siječnja ponovno predsjedati Euharistijom, s vjernicima. Kako bi se udovoljilo željeznim higijenskim pravilima, za hostije su izrađene drvene letve sa zarezima na odgovarajućim udaljenostima, što je apsolutno nedostojno Boga nazočnog u Euharistiji.

Podsjetimo, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah u telefonskom je razgovoru za talijanski portal La Nuova Bussola Quotidiana, objavljenom 2. svibnja, upozorio na dostojanstveno pričešćivanje vjernika, odnosno na stvarnost Isusa Krista u Euharistiji.

Njegovo se upozorenje odnosilo na pričešćivanje pomoću vrečica koje bi kružile među vjernicima što je perfekt odbacio kao mogućnost, ali ni letve nisu daleko…

– „Ne, ne, ne – to je potpuno nemoguće. Bog zaslužuje strahopoštovanje, ne možete ga staviti u vrećicu“ komentirao je tu ideju kardinal Sarah. „Ne znam tko se dosjetio toj besmislici, ali iako je točno da je lišavanje Euharistije zasigurno patnja, ne može se pregovarati o načinu pričešćivanja. Pričešćujemo se dostojanstveno, dostojno Boga koji nam dolazi. Euharistiji treba pristupati s vjerom, ne možemo ju tretirati kao beznačajnu stvar, nismo u trgovini. To je potpuno bezumno.“

„To je pitanje vjere – da smo svjesni što slavimo u misi i što je euharistija, ne bismo niti razmišljali o raznim načinima pričešćivanja“, dodao je kardinal Sarah.
Također se osvrnuo na prijenose svetih misa, rekavši da se katolici ne mogu „naviknuti na to“ jer se Bog utjelovio, „on je meso i kosti, a ne virtualna stvarnost“. Stoga je potaknuo svećenike da ne gledaju u kamere nego u Boga upozorivši da liturgija nije predstava,.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.