Uf
+ AAA -

Što se događa, vjernici zbunjeni: Papa Franjo negirao marijansku dogmu?

Autor: Vjera

Je li papa Franjo, inače sklon brzopletim riječima, tako nešto rekao bez razmišljanja, ili je posrijedi nešto drugo?

U svojem božićnom pozdravljanju djelatnika Svete stolice, govoru koji je pomalo stavljen sa strane u medijima, 21. prosinca papa Franjo je govorio o Gospi i svetom Josipu u jaslicama punom svetosti i radosti.

Nastavio je: “A ti ćeš mi uporno reći: naravno! Ali oni su Gospa i Sveti Josip! Da, ali nemojmo misliti da im je bilo lako: sveci se ne rađaju, oni takvima postaju, pa to vrijedi i za njih”.

Ovdje je izvor za ovu izjavu koja je mnogima zbunjujućima i sporna jer sveta Katolička Crkva naučava da je Blažena Djevica Marija rođena sveta i kao takva sačuvana od svake ljage grijeha.

Katekizam Katoličke crkve kaže sljedeće:

“Da bi bila Spasiteljeva Majka, Marija je ‘bila od Boga nadarena darovima koji su u skladu s tako uzvišenom ulogom’. Anđeo Gabriel, u času navještenja, pozdravlja je kao ‘milosti punu’ (Lk 1,28). I doista, da bi navještaju svoga poziva mogla dati slobodan pristanak svoje vjere, bilo je potrebno da bude sva nošena Božjom milošću.
Tijekom vjekova Crkva je postala svjesna da je Marija, ispunjena Božjom milošću, bila otkupljena već od svoga začeća. Tako dogma o Bezgrešnom Začeću, proglašena od Pape Pija IX. 1854. godine, izjavljuje:

Preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom je milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha.

Sav taj ‘sjaj sasvim jedinstvene svetosti’ koji Mariju ‘resi već od prvog časa njezina začeća’ dolazi joj potpuno od Krista: ona je ‘otkupljena na uzvišen način u vidu zasluga svoga Sina’.[132] Više nego bilo koju drugu stvorenu osobu, Otac ju je ‘blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu’ (Ef 1,3). U njemu ju je izabrao, ‘prije postanka svijeta, da bude sveta i neporočna pred njim u ljubavi’ (Ef 1,4).
Slijedom ovoga možemo se samo zapitati je li papa Franjo, inače sklon brzopletim riječima, tako nešto rekao bez razmišljanja, ili je posrijedi nešto drugo?

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.