Facebook/pater Ike

PROVINCIJAL PRIZNAO: Evo zašto smo ušutkali patera Ikea!

Autor: Vjera

Pater Ike po poslušnosti svojoj hijerarhiji morao je obrisati Facebook

Nažalost, istina je. Glas patera Ikea, jednog od najpopularnijih svećenika u Hrvata koji je koristio društvene mreže za evangelizaciju i promicanje pravovjernog nauka Katoličke Crkve je ušutkan. I to po naredbi provincijala, i s obrazloženjem, da iako je pater Ike vrstan redovnik nekad je nagao i nespretan. Iako je provincijal snažno negirao da je naredba došla iz Ureda Predsjednice, činjenica je da je naredba uslijedila nakon statusa u kojem se upozorava na opasnost joge, hinduističke molitve koju predsjednica promovira istovremeno dok se deklarira katolikom. Tužno je naime, da je ovim postupkom zaustavljeno širenje istine o opasnoj praksi koja sve više zavodi katolike diljem svijeta, i da je ta naredba došla iz reda Katoličke Crkve koji bi se uvijek i beskompromisno, baš poput p. Ikea trebali boriti za nepatvorenu istinu.

Pročitajte službeno očitovanje provincijala koji je izao naredbu da se ušutka p. Ike na društvenim mrežama:

Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ivana Mandurića, željeli bismo se u ime iste isusovačke redovničke zajednice očitovati o novonastalim raspravama u javnosti. Kao dokazano revan i kreativan član naše provincije, o. Mandurić je nedavno imenovan mjesnim poglavarom isusovačke zajednice u Osijeku, u kojem isusovci vode važne apostolate na području školstva, rada s mladima i laičkim udrugama. O. Mandurić je također poznat po nastupima u medijima, čime daje dragocjen prilog novoj evangelizaciji. Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice. Na spomenute poteškoće o. Mandurić je ranije bio bratski upozoravan. Inače, po pravilima Družbe Isusove, redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom. To vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama. Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo posljednje je bilo slučaj u interventu o. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj, a o čemu se nije prethodno konzultirao s vodstvom provincije. Budući da su njegovi recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, o. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura. U potpunosti ih odbacujemo. Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina.

Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad se to zaboravi, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva.

U Zagrebu, 29. srpnja 2019.

Uime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove,

o. Dalibor Renić S.J., provincijal

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.