POJAŠNJENJE S KAPTOLA: Nitko nije otuđio 50 milijuna eura! | Dnevno.hr
Sanjin Strukic/PIXSELL

POJAŠNJENJE S KAPTOLA: Nitko nije otuđio 50 milijuna eura!

Autor: Vjera/Ika

U novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima (primjerice „50 milijuna kaptolskih eura") nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara. Riječ je o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka

Odvjetnik pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu dr. Ivica Ivanković Radak dao je pojašnjenje za medije o slučaju vezanom uz Zbor prebendara sljedećeg sadržaja:
Kao odvjetnik po službenoj dužnosti u administrativnom kaznenom postupku glede članova Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke smatram korisnim, nakon napisa u medijima 16. i 17. siječnja 2018. godine, ponuditi nekoliko informacija kako bi se osobama koje zastupam u gore navedenom postupku sačuvao dobar glas i zaštitio njihov intimitet.
Administrativni kazneni postupak glede članova Zbora prebendara odnosi se na kanonsko-pravno područje. U nepravomoćnoj izvansudskoj odluci okrivljenici su kažnjeni kanonskim kaznama, prema zakonskoj odredbi. Nepravomoćne izvansudske odluke nije primjereno komentirati.
Na izvansudsku odluku dopušten je utok, a za čije podnošenje trenutačno teku rokovi. Vrijeme koje je određeno za podnošenje utoka za nas mora biti mirno i iskoristivo vrijeme, stoga molim poštovane medije, uvažavajući njihov rad i doprinos u otkrivanju istine, da u iznošenju informacija i komentara imaju obzira da ne nanose štetu osobama koje zastupam, napose kad komentiraju težinu izrečenih kaznih ili kad iznose podatke o imovinskoj šteti.
Bitno je istaknuti da su uloga i svrha kazni što ih je odredio crkveni zakonodavac drugačije od onih što ih određuje civilni zakonodavac, tako da njihova usporedba nije primjerena.
Smatram stoga važnim napomenuti da u novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima (primjerice „50 milijuna kaptolskih eura”) nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara. Riječ je o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka.
Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara.
Navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupam, ne pridonosi očuvanju prava na dobar glas u ovoj fazi postupka.
Molili bismo razumijevanje medija da u ovoj fazi postupka ne traže izjave od osoba koje zastupam kako bismo se mogli usredotočiti na korištenje pravnog lijeka.

Autor:Vjera/Ika
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.