PAPA FRANJO MLADIMA: ‘Revitalizirajte Katoličku Crkvu i čuvajte vrijednost solidarnosti’ | Dnevno.hr
EPA

PAPA FRANJO MLADIMA: ‘Revitalizirajte Katoličku Crkvu i čuvajte vrijednost solidarnosti’

Autor: Hina

'Potrebni ste Crkvi u Čileu da 'protresete zemlju ispod naših nogu' te da nam pomognete da se približimo Isusu', rekao je mladima

 Papa Franjo pozvao je u srijedu tijekom posjeta Čileu mlade ljude da revitaliziraju Katoličku Crkvu te da čuvaju vrijednosti solidarnosti.

“Mladi ljudi neumorni su tražitelji i idealisti”, rekao je Papa na susretu s mladim katolicima u čileanskome glavnom gradu Santiagu te dodao da odrastanje ne znači “prihvaćanje nepravde i uvjerenja da se ništa ne može učiniti”.

“Potrebni ste Crkvi u Čileu da ‘protresete zemlju ispod naših nogu’ te da nam pomognete da se približimo Isusu”, rekao je.

 Franjo je zatim posjetio papinsko sveučilište u Čileu te pozvao akademske institucije da ne fragmentiraju znanje te da izbjegavaju redukcionizam.

“Obogaćujuća sinergija stoga mora povezivati znanstvenu strogost i pristupačni uvid; blisko uzajamno djelovanje između tih dviju strana spriječit će razdvajanje razloga i akcije, mišljenja i osjećaja, spoznaje i življenja”, rekao je Papa.

Papa je ranije u srijedu posjetio središnji grad Temuco gdje je u jutarnjoj misi branio kulturalnu različitost i prava domaćih ljudi.

On je rekao da “jedinstvo nikada ne može biti jednoobraznost koja guši i koju nameće sila” te da se ne smije dopustiti da se “u njezino ime čini zlo, da ga čine pojedinci ili zajednica”.

Oko 200.000 ljudi – manje nego što se očekivalo – prisustvovalo je misi u gradu koji se nalazi u regiji gdje su domaći stanovnici Mapuche u sukobu s vlastima već desetljećima i gdje održavaju nasilne prosvjede kako bi vratili svoju naslijeđenu zemlju i kako bi dobili autonomiju.

Franjo je rekao da je regija Araucania, u kojoj je Temuco glavni grad, poprište nepravdi već stoljećima – za što je dobio veliki pljesak okupljenih – i kritizirao “sporazume koji se nikada nisu smjeli provesti u djelo”.

On je također osudio nasilje u regiji gdje su neki aktivisti iz redova Mapuchea izveli napade uoči mise.

“Ne možete se afirmirati uništavajući druge jer to vodi samo novom nasilju i razdorima”, kazao je Papa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.