Papa Franjo istakao u homiliji: “Prava moć je u služenju”

Autor: dnevno.hr

Više od 150 državnika prisustvovalo je svečanoj misi na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Od predstavnika hrvatskih vlasti misi su nazočili predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Papa Franjo je u papamobilu stigao pred oko stotinjak tisuća vjernika okupljenih na Trgu Sv. Petra u Vatikanu. Na svečanoj misi se okupilo više od 150 državnika, a među njima su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Papa je nakon klanjanja pred grobom Sv. Petra primio ribarski prsten i palij, izrađen od janjeće i ovčje vune. Palij se Postavlja se na papina ramena kako bi podsjetio na pastira koji nosi svoje izgubljene ovce na ramenima. Papa Franjo koristi isti palij kojeg je na inauguraciji koristio i njegov prethodnik, Benedikt XVI.

Nakon toga, Papa je izašao iz bazilike Sv. Petra, a kardinali su ga slijedili u dugoj povorci.

Misa je imala ekumenski karakter, prisutan je bio ekumenski pravoslavni patrijarh Bartolomej te predstavnici židovskih i muslimanskih zajednica.

Trg Svetog Petra bio je podijeljen je u sektore. U jednima su bili predstavnici država, u drugima predstavnici Crkve, posebni sektori bili namjenjeni su invalidima i bolesnima.

U homiliji papa Franjo se osvrnuo na današnji blagdan sv. Josipa i istakao ga kao uzor služenja za druge. "Prava moć je u služenju", naglasio je papa Franjo i potakao Crkvu da potraži slabe, bolesne i nemoćne i iskaže im ljubav kroz služenje.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.