OVO JE VELIČANSTVENO: Milijuni katolika pokazali svom predsjedniku kako se ljubi Crkva!

Autor: Vjera

Tako se to radi...

Posljednjih nekoliko mjeseci u više navrata u svjetskim medijima mogli ste čitati izjave filipinskog predsjednika koji je, unatoč tome što vodi većinski katoličku zemlju, ratoborno napadao Katoličku Crkvu i njihove predstavnike, govoreći vjernicima da napuste crkvu jer je licemjerna i jer su svećenici homoseksualci. U lipnju prošle godine šokirao je svoju zemlju rekavši da je Bog glup. Njegove izjave obišle su svijet, a  mnoge liberalne struje naprosto je oduševio. No, čini se, da su bar što se njegova naroda tiče, bile potpuno beskorisne, jer Bog  i Crkva slavniji su i ljubljeniji na Filipinima više od ikoga.  Svoju ljubav prema Isusu, i svojoj pripadnosti Crkvi pokazali su 9. siječnja na blagdan Crnog Nazarećanina.

To je naime, jedna od najvećih filipinskih vjerskih proslava na kojoj se ove godine skupilo čak milijun katolika u procesiji. Da, milijun je ljudi pokazalo svijetu da oni ljube i Krista i svoju svetu crkvu unatoč neprimjerenim izjavama njihovog predsjenika koji se u zadnje vrijeme jako trudi odvojiti ih od Crkve kojoj pripadaju.

Naime, Višestoljetni kip Isusa Krista u prirodnoj veličini koji nosi križ i s krunom od trnja prenosi se ulicama Manile od Bazilike crnog Nazarećanina, u četvrti Quiapo te se na taj način obilježava njegov prijenos do izvornog svetišta unutar Intramurosa. Procesija traje preko 20 sati i smatra se jednom od najvećih procesija na svijetu.

Kip Isusa Krista, poznat pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Procesija koja prikazuje Isusa Krista sa križem na ramenu, održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja.

Tijekom 20-satne povorke kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge 6,5 km a kroz to vrijeme hodočasnici se penju jedni po drugima kako bi ga dotaknuli i poljubili, dok oni koji nisu dovoljno snažni doći do kipa, muškarcima koji ga čuvaju dobacuju svoje maramice kako bi ovi protrljali kip s njima koje bi im bacili natrag.

Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole.

 

 

Vjera/CBN News/medjugorje info

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.