OVO JE RAT! Biskup poslao poziv za mobilizaciju vjernika u domovini! 

Autor: Vjera

Vjernici diljem domovine pozvani su zauzeti se za narod, posebno za one stradale u potresu

Mnogo smo puta posljednjih godina upozoravani kako od naših pastira – proroka, tako i od  brojnih proorčanskih objava po kojima je Krist raširenih ruku pozivao svijet na obraćenje,  da smo mi ljudi, a posebno oni odani Bogu,  ni manje ni više nego u duhovnom ratu te da je potrebno boriti se – Kristovim oružjem.

Mnogi su slušali, ali velika većina ljudi odmahivala je rukom na upozorenja. Sad je došao trenutak da shvatimo krhkost svijeta koji živi bez Boga. Došao je trenutak da shvatimo da sve što je bilo jučer ne mora biti i sutra. Došao je trenutak mobilizacije čitavog vjerničkog svijeta  koji bi poput Abrahama trebao  podigći ruke i vapiti Gospodina  milost za sav Božji narod, ili poput naroda Ninive koji se pred upozorenjem pokorio Gospodinu obukao u pepeo i kostrijet i tako izbjegao propast naroda.

Poziv na pokoru

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić ovogodišnji 8. siječnja, na spomendan Gospe Brze Pomoći, proglasio Nadbiskupijskoim danom molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije te za žrtve potresa,pozivajući vjernike u cijeloj zemlji na zajedničku molitvu, post i pokoru.

Okružnicom od 23. prosinca 2020. nadbiskup Hranić proglasio je za čitavu nadbiskupijsku zajednicu 8. siječnja Danom molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije te sve župe pozvao na osobno i zajedničko sudjelovanje u molitvenim i duhovnim te pokorničkim sadržajima toga dana. U međuvremenu su 29. prosinca snažnim i još razornijim potresom od prethodnih, s ljudskim žrtvama, pogođene čitava Sisačka biskupija te dijelovi Zagrebačke, Gospićko-senjske i Požeške biskupije, a stradala je i župna crkva u Levanjskoj Varoši.
Nadbiskup Hranić odlučio se za dan kada se slavi spomendan Gospe Brze Pomoći kada se velik broj vjernika u svetištu okuplja svakoga 8. u mjesecu, da bi zajedno molili zagovor Blažene Djevice Marije za se što skorije smirivanje širenja koronavirusa, zahvalivši Bogu što se ovih dana brojevi smanjuju. U međuvremenu se dogodilo „novo zlo“ razorni potres na Banovini, pa je smatrao primjerenim da se na taj Nadbiskupijski dan moli i za žrtve potresa i na taj način iskaže velikodušnost i solidarnost sa svima koji trpe, kako zbog posljedica pandemije, tako i potresa.

Nadbiskup u okružnici predlaže kako to učiniti u trenutačnoj situaciji epidemioloških mjera, navodeći primjere službe Riječi, pokorničkog slavlja, jedan sat klanjanja ili cjelodnevno klanjanje… Pritom je zahvalio svećenicima i suradnicima koji su pripremili molitvenu građu i razaslali je župama, a nalazi se i na nadbiskupijskim mrežnim stranicama, kako bi bili dostupni što većem broju vjernika.

Vrhunac će biti euharistijsko slavlje, iznimno su za taj dan dopustili, na početku ili završetku klanjanja, da svećenici mogu podijeliti i pričest. Naime, rekao je nadbiskup, zato su i ponudili raznovrsne liturgijsko-molitvene čine tijekom dana u crkvi kako bi se poštovale epidemiološke mjere a mogla primiti pričest i na taj način „doista molitveno u sjedinjenju s Kristom Gospodinom onim srcem i predanjem Blažene Djevice Marije sve stavimo u Božje ruke i položimo svoje povjerenje u Njega koji jedini može zaustaviti ovo zlo i koji nas može pohoditi svojom milošću“.

Molitva Gospi od Brze Pomoći
O, Majko od Neprestane Pomoći, kraljice anđelâ i svih svetih; U Ime Isusovo odričem se svijeta i zloduha, i priznajem te i izabirem za svoju zagovornicu i zaštitnicu, za svoju majku i odvjetnicu kod tvoga ljubljenoga Sina, Isusa Krista. Amen.

“O Majko i Kraljice, primi molitve svojih slugu i moli za nas da budemo izbavljeni i oslobođeni od svake bijede i od svake nesreće, jer ti si, o Majko Božja, naša obrana i naša zaštita; ti si naša zagovornica. Mi se utječemo tebi, da nas zagovaraš da budemo izbavljenji i oslobođeni od svih naših neprijatelja. Mi tebe častimo, bezgrješna Majko našega Boga, tebe, koju ju je Duh Sveti prekrio svojom sjenom.”

TI VELIKA, TI VJERNA, TI POSREDNICE SVIH MILOSTI – MOLI ZA NAS!

O Marijo, Majko Božja, ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svoga Sina i budi nam uvijek Našom Gospom od Brze pomoći. Pohiti da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno u (…), budi nam utočište za ovoga prolaznog života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našeg. Amen.
O Majko od Neprestane pomoći, moje se srce potpuno pouzdaje u Tebe u tvoj zagovor, zbog imena što ga Ti nosiš i stoga dolazim k Tebi i i Tebi povjeravam sve svoje potrebe u životu i smrti. U svoj svojoj bijedi molim Te za Tvoju majčinsku pomoć i zagovor.

Litanije

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas! Kriste, usliši nas!

Oče, nebeski Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, Smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože.

U svim mojim poteškoćama, mukama i bolima. Moli za mene (moli za nas).
U opasnim trenutcima napasti i iskušenja u kojima bih se opirao.
Ako bih sagriješio, da se ponovno dignem.
Ako bih se grješnom vezom vezao u službi vraga i time vezu s Tobom raskinuo.
Ako bih odugovlačio sa svojim obraćenjem, da se brzo i zauvijek Tebi predam.
Ako bih bio rob poganskih strasti i tome se veselio.
Ako bih bio „izgubljeni sin“, okorjeo i prepustio se porocima, da se zauvijek vratim Ocu.
Ako bih bio mlak i neodlučan i ne bih mogao izreći iz svojih usta „Isuse Kriste“.
Ako bih imao nesreću i učinio svetogrđe, da imam snage otići na sv. Ispovijed.
Ako bih iz zaboravnosti ili nemarnosti zanemario Tebe zazivati, sada Te odmah molim.
Ako bih služeći Tebi smalaksao, daj da ponovo počnem s još većom revnošću Tebi služiti.
Da pravovremeno pristupim sv. Ispovijedi i iskreno i potpuno priznam svoje grijehe.
Da mogu dostojno i iskreno primati sv. pričest.
Da u svim zadaćama budem dobar kršćanin, a osobito u molitvi i razmatranjima.
Da budem očuvan od najtežih udaraca.
Da budem od sveg srca ponizan.
Da k Tebi prispijem i Boga od sveg srca ljubim.
Da iz ljubavi prema Bogu podvrgnem svoju volju Njegovoj volji
Da vjerno obavljam svoje stalešk edužnosti.
Kad mi tijelo oboli od teške bolesti i moja duša bude utučena.
Kad me jad i žalost obuzmu, kad trpim zbog ljudi.
Kad mi Bog pošalje duševne patnje.
Kad me Providnost bude iskušavala u bijedi i siromaštvu.
Kad u svojoj vlastitoj obitelji iskusim bijedu i bol.
Kad budem morao podnašati poniženja i loše postupke, olakšaj mi život i od toga me čuvaj.
Da pomognem oslobadati siromašne duše iz čistilišta.
Da vjerno potpomognem rad na spasavanju grješnika.
Da postignem milost ustrajnosti.
Da nikada ne prestanem moliti za milost ustrajnosti.
Kad dođe moja posljednja bolest.
Kad mi se smrt bude približavala.
Kad mi se smrt približi.
U posljednjim trenutcima kojima će biti praćena moja agonija.
Kod moga posljednjeg uzdaha.
Kad se pred Tvojim Sinom, a mojim Sucem pojavim.
Kad budem trpio u čistilištu.
U Nebu gdje ću milosrđe Božje dolično veličati.
U svako vrijeme i na svakom mjestu na kojem ću Tebe služiti, Tebe hvaliti i Tebe zazivati.
Da ljubim Isusa Krista.
Da djelujem da Te uzljube još više mnogi kršćani i da Ti služe.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!

Budi hvaljena, slavljena, ljubljena i zazivana, budi uvijek blagoslivljana, o naša ljubljena Gospo od Neprestane pomoći, moja Nado, moja Ljubavi, moja Majko, moja Srećo i moj Živote! Amen!

Majko od Neprestane pomoći, mi se Tebi utječemo. Pomaži nam! Štiti nas! Primi našu zahvalnost za sve nebrojene nama poznate i nepoznate milosti, što nam ih je isprosila Tvoja majčinska dobrota!

Majko od Neprestane pomoći, moli za nas. Majko jedinstva, moli za nas!

S. – Moli za nas, Majko od Neprestane pomoći!
P. – Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!

Pomolimo se: Gospodine Isuse Kriste, Ti si nam dao Svoju Majku Mariju, koje slavnu sliku častimo, z anašu Majku, pripravnu da nam neprestano pomaže, udijeli nam, molimo, da postojano zazivajući Njezinu majčinsku pomoć zavrijedimo vazda osjećati plod Tvojega Otkupljenja!

Amen!

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.