fbpx
pixabay

Ovaj petak katolici mogu jesti meso!

Autor: Vjera

Blagdan nadilazi sudzdržavanje i post

Katolička crkva upućuje vjernike da se suzdrže od jedenja mesa svakog petka u korizmi.

Odustajanje od mesa petkom tijekom korizme uvijek je bio način da se sjetimo Isusove muke i prinesemo malu žrtvu za Boga. To svaki petak a osobito korizmeni čini prigodu za posvećenu molitvu i post.

Ipak, što se događa kad blagdan padne na u petak za vrijeme korizme?

Prema Zakoniku kanonskog prava, „Suzdržavanje od mesa ili neke druge hrane kako je utvrdila Biskupska konferencija, mora se poštivati ​​svakog petka, osim ako blagdan ne padne na petak “ (kan. 1251).

Blagdan svetog Josipa je „svečanost“, najviši poredak liturgijske svetkovine, što znači da ga katolici trebaju slaviti slično nedjelji. To je dan proslave, što znači da se tog dana privremeno ukida bilo koja vrsta posta ili suzdržavanja od mesa.
Biskupi ne moraju dati posebnu navještaj kad blagdan svetog Josipa padne u petak, jer je već zapisano pravilo da svečanost nadilazi obvezu suzdržavanja.

Što god radili, pobrinite se da poštujete “duh” zakona i proslavite život svetog Josipa kad u petak jedete meso. Ponudite mu svoju zahvalnost i zalog da ćete živjeti svetim i kreposnim životom.

Aleteia
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.