Pixsell

Obilježavanje početka Godine vjere u Hrvata

Autor: Antonija Šilić

Svečanim slavljima Godine vjere, u cijeloj se Hrvatskoj traži od kršćana da vrlo ozbiljno razmatraju pitanje vjere. Da bi se zadobilo puninu života na koju nas Bog poziva, potrebno je odgovoriti na Božju inicijativu i hrabro zakoračiti na put vjere.

Povod proglašenja Godine vjere je obilježavanje 50. obljetnice otvorenja Drugog vatikanskog koncila i 20. obljetnica od objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Nadolazeća Godina vjere koja će se obilježavati tijekom 2012. i 2013. traži od čovječanstva budnost i svjesnost, u ovim kritičnim trenucima u kojima je crkva krenula svojim, a svijet svojim putem, istaknuo je Benedikt XVI.

Sukladno pozivu zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predvodio je klanjanje u zagrebačkoj prvostolnici. U cijeloj Crkvi u Hrvata minula desetljeća ispunjena su raznim događajima i Božjom prisutnošću, ali i nijekanjem vjere, te razornom mržnjom prema Crkvi i iznimnim nositeljima nade. Naglašeno je stoga, da pred Gospodinom zahvaljujemo za dar vjere u kojemu promatramo što je Bog činio po svjedocima vjere, po zajednici Crkve i kako je vjera čuvala iskru životnosti i u najtežim trenutcima. Godina vjere je nalik putovanju po pustinjama suvremenoga svijeta na koje treba ponijeti samo ono osnovno: Evanđelje i vjeru Crkve, naglasio je mons. Šaško.

U Đakovu je u subotu 13. listopada svečano otvorena Godina vjere u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Središnji dio otvorenja Godine vjere bilo je misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra, koje je u koncelebraciji brojnih svećenika predslavio nadbiskup Marin Srakić, a na tematskom susretu u Dvorani biskupa Mandića predstavljeni su smisao i ciljevi Godine vjere, te čitanje Katekizma Katoličke Crkve u svim župama nadbiskupije.

Dubrovčani su započeli Godinu vjere svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem, u katedrali Gospe Velike, koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Ujedno je obilježena i 300. obljetnica katedrale i 10. obljetnice dolaska u Dubrovnik počasnog građanina Dubrovnika bl. Ivana Pavla II, te proglašenja blaženom bl. Marije Propetog Isusa Petković. Godina je to u kojoj bi trebalo oživjeti pozitivnu napetost u čitavoj crkvi i prenijeti težnju ponovnog naviještenja Krista suvremenom čovjeku.

U Požegi je, 14. listopada, svečano otvorena Godina vjere na svetkovini sv. Tereze Avilske, zaštitnice požeške katedrale, a ujedno i povodom 15. obljetnice uspostave te Biskupije. Tako su se na poziv Svetog Oca pridružili katoličkoj braći i sestrama diljem svijeta i očitovali svoju pripadnost jednoj Isusovoj Crkvi u svojoj Požeškoj biskupiji. "U središtu naših nastojanja traba biti svakodnevna molitva za dar vjere, kateheza dubljeg upoznavanja cjelovitog sadržaja vjere po Katekizmu Katoličke Crkve, nastojanje oko vjernosti Isusu Kristu u osobnom, obiteljskom i javnom životu", kazao je požeški biskup Antun Škvorčević .

Ovim svečanim slavljima Godine vjere, u cijeloj se Hrvatskoj traži od kršćana da vrlo ozbiljno razmatraju pitanje vjere. Da bi se zadobilo puninu života na koju nas Bog poziva, potrebno je odgovoriti na Božju inicijativu i hrabro zakoračiti na put vjere. U ovome trenutku nevoljne hrvatske situacije, kad mnogi ostaju bez radnog mjesta i osnovnoga za život, potrebno je podijeliti s drugim i ono malo što imamo, da nitko ne živi ispod razine dostojanstva. Tako se promiče život vječni a snagu za takav način postupanja pronalazi se samo na koljenima, u molitvi.

Autor:Antonija Šilić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.