NIŠTA OD KANONIZACIJE STEPINCA? Papa priznao da mu je srpski patrijarh pomogao! Ne plašim se istine, samo Boga!

Autor: Vjera

Hrvatskom novinaru objasnio zašto Alojzije Stepinac još nije svet

Papa Franjo je hrvatskom novinaru, dopisniku Večernjeg lista Silviju Tomaševiću u avionu na povrtasku s putovanja iz Bugarske i Makedonije kazao kako se još izručuje povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglastiti svetim. Dodao je  kako se još trebaju  trebaju izučiti povijesni dokumenti a da mu je u tome jako pomogao srpski patrijarh Irinej. 

Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca, rekao je Papa za Večernji.  Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve pr.a.). Irinije je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, zahvalio je papa Franjo na pitanju, a prije toga je namirisao Hrvata u avionu.

Vi ste Hrvat?”, pitao je Papa novinara Tomaševića. Na njegov potvrdni odgovor kazao je: “Činilo mi se da osjetim miris Hrvatske”, kazao je Papa uz osmijeh i ponovio: “Miris Hrvatske

Što god to značilo.
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.