fbpx

Monstruozno ignoriranje genocida nad kršćanima u Nigeriji! Pročitajte čudan odgovor EU Komisije Marijani Petir! 

Autor: Vjera

Ubijeno 6 tisuća kršćana u manje od godinu dana, a oni su odgovorili ovo:

Nakon pisanja našeg portala da je za vrijeme Svjetskog Prvenstva na kojem je sudjelovala i nigerijska momčad u Nigeriji u masakru monstruozno ubijeno 236 kršćana što je izazvala prosvjede i krik tamošnjih ljudi koji upozoravaju da je samo ove godine ubijeno 6 tisuća kršćana, gotovo nitko nije reagirao, osim hrvatske zastupnice u europskom parlamentu – Marijane Petir. Naime, Petir je od Europske Komisije, potaknuta informacijama koje su objavili mnogi strani, a rijetki domaći mediji, tražila reakciju i odgovor Europske Komisije. Pitala je planira li EU komisija pokolj u Nigeriji okarakterizirati kao genocid i procesuirati to nasilje kao takvo.

‘U travnju se slavljenje mise u Mbalomu pretvorilo u masakr, u veljači je napadnuto petnaest sela. Nigerija je četrnaesta na listi zemalja u kojima je najteže biti kršćanin, prema izvješću organizacije Open Doors. U zemlji je kršćanstvo, osim islama, dominantna religija. U populaciji od 191,8 milijuna stanovnika čak je 88,9 milijuna kršćana. U sjevernoj Nigeriji, u kojoj je kršćanstvo dominantna religija, Boko Haram i Islamist Fulani herdsmen provode genocid nad kršćanima’, upozorila je Marijana Petir jasno zahtjevajući konkretne radnje Europske komisije.

Odgovor Europske komisije je stigao i slaže se s onim na što su upozorili kršćani prosvjedujući protiv ignoriranja masakra od strane cijele bjelosvjestske elite. Naime, nigerijski kršćani upozoravaju da nitko nema sluha za genocid nad kršćanima (6 tisuća kršćana ubijeno u manje od godinu dana??), a svojim odgovorom Marijani Petir Europska komisija to je i potvrdila. Naime, oni negiraju genocid a spominju i takozvani sukob stočara i ratara, za kojeg su nigerijski kršćani upozorili da je izlika i obmana s obzirom da se iza tog navodnog sukoba skriva ni manje ni više – nego zastrašujući pokolj nevinih koji se skriva i brutalno relativizira što možete iščitati u odgovoru Europske komisije kojeg prenosimo u cijelosti:

EU je iznimno zabrinut zbog sigurnosnog stanja u Nigeriji, među ostalim i zbog stalnih napada pobunjeničkih skupina na sjeveroistoku zemlje i eskalirajućeg etničkog nasilja u državama središnjeg pojasa Nigerije.

Unatoč određenom napretku, prijetnja napada pobunjeničkih skupina na sjeveroistoku Nigerije, uključujući Boko Haram, i dalje negativno utječe na civilno stanovništvo. Iako su kršćani nekad meta napada, treba naglasiti da su velika većina žrtava na sjeveroistoku muslimani.
EU izrazito zabrinjava i eskalirajuće nasilje u kontekstu sukoba stočara i ratara, koji ozbiljno prijeti stabilnosti i jedinstvu Nigerije. Iako se ti sukobi često karakteriziraju kao vjerski, važno je istaknuti da su to u osnovi ekonomski sukobi, odnosno nadmetanje nomadskih stočara i sjedilačkih ratara za zemljište.

I nigerijske snage sigurnosti optužene su da pri reagiranju na nemire krše ljudska prava, nekad na štetu zatočenih pripadnika Boko Harama.

EU stalno vodi politički dijalog s nigerijskim vlastima i potiče saveznu vladu i druge aktere da poduzmu hitne mjere kako bi se smanjilo nasilje i holistički pristupilo rješavanju sigurnosnih problema u zemlji. EU surađuje s Nigerijom i osigurava znatan paket humanitarne i razvojne pomoći čiji su ciljevi, među ostalim, ponovno uvođenje stabilnosti, pomirenje i izgradnja mirnodopskih uvjeta, što bi trebalo doprinijeti smanjenju nasilja i prijetnji nasiljem.
EU na tom pitanju redovito surađuje i s vjerskim organizacijama (uključujući Udruženje kršćana Nigerije). U svibnju 2018. posebni izaslanik EU-a za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan EU-a posjetio je Nigeriju kako bi sve aktere pozvao na djelovanje i posebno se osvrnuo na položaj kršćana u Nigeriji.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.