Kardinal Puljić otvoreno: Nema dijaloga, samo ovako možemo pobijediti islamski radikalizam!

Autor: Vjera

Europa se mora vratiti Kristu

Europa mora ponovo otkriti svoje vlastite korjene, njen kršćanski identitet. Samo na taj način neće se morati bojati radikalnog islama. – naglasio je kardinal Puljić.

Nadbiskup Sarajeva u intervjuu za talijansku organizaciju “Pomozimo Crkvi u nevolji” skrenula je pozornost na vrlo tešku situaciju katolika u Bosni i Hercegovini. Ukazao je na skupinu muslimana koji još uvijek rastu u ovoj zemlji. Naglasio je da su oni financijski podupirani od strane arapskih zemalja. Zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima stvaraju se nove džamije, a također i cijela sela u kojima žive ljudi iz tih zemalja.

Imamo dobre odnose s muslimanima koji su odvade – rekao je. Ali s radikalnom skupinom muslimana iz arapskih zemalja dijalog je težak. Prije svega ignoriraju našu prisutnost osobito na politčkoj razini. U ovom kontekstu također se poziva na situaciju u Europi. Rekao je da Europljani na žalost ne poznaju dobro islam i ne znaju što to znači živjeti uz radikalizirane muslimane. Danas u današnje vrijeme ističe materijalizam, a ne duhovna dimenzija čovjeka. Europa mora naučiti sačuvati svoje kršćanske korjene, inače će se morati bojati islamskog radikalizma, rekao je.

Skrenuo je pozornost i na činjenicu da broj katolika u Bosni i Hercegovini sustavno pada. Procjenjuje se da svake godine ovu zemlju napušta 10 000 katolika. Po njegovu mišljenju razlozi za to stanje treba tražiti u nejednakom postupanju na političkoj i pravnoj razini. “Neki ne dobivaju posao” rekao je, a “drugi rade, ali ne mogu živjeti u zemlji u kojoj nemaju ista prava kao i drugi stanovnici.” – dodao je.

Izvor: Polonia Cristiana/magnificat.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.