IZLAZI SKORO 50 GODINA: Kršćanska obiteljska revija KANA zasjala pod novim uredništvom!

Autor: Vjera/Ika

Kana je jedini kršćanski mjesečnik namijenjen obiteljima

Kršćanska obiteljska revija Kana u izdanju Kršćanske sadašnjosti izlazi gotovo 50 godina, u siječnju 2019. osvježena je novim uredništvom. Maja Petranović kao glavna urednica te izvršni, grafički urednik Tomislav Alajbeg časopisu su pristupili u suvremenom duhu, zadržavši originalnost i smjerokaz “Kane” koja se obraća svakom članu obitelji.

“Kanu” je gotovo 40 godina požrtvovno uređivao Albert Turčinović koji je zaslužan za dosadašnji izgled i sadržaj revije. “Njegova osoba i urednički rad vrijedan su izvor znanja i iskustva, iz kojeg ću kao nova urednica i sama nastojati neprestano učiti”, navela je u “Riječi uredništva” nova urednica Petranović uz zahvalu Turčinoviću. Želja joj je, dodaje, da se novo uredništvo dobro nosi sa svojim vremenom, što svakako može biti poticaj i za nešto novo.

Prvi brojevi “Kane” pod novom uredničkom palicom već su pokazali promjene u izgledu i sadržaju, uz nove rubrike poput “Ženska strana medalje”, “Samo pet stvari”, odabir istaknutih autora i tema te grafička osvježenja. S novom se “Kanom” u rukama drži šezdesetak bogato opremljenih stranica sadržaja za sve članove obitelji, od aktualnih političkih, obiteljskih, putopisnih, do kolumni istaknutih autora, rubrika poput “Vrijeme i riječ”, “Kulturni mozaik”, “Ekumenizam”, “Kršćanska magistrala”, “Malo znanosti – odgoj za medije”, “Zdravlje”, “Film”, “Vama djeco”, “Biljna ljekarna” i druge.

Zaviri li se u bogatu tradiciju ove kršćanske revije, prepoznat će se da su kriteriji već od prvoga broja objavljenoga 1970. postavljeni vrlo visoko, pod uredničkim vodstvom Vjekoslava Bajsića. Jedan od stupova bogate tradicije “Kane” zasigurno je i vrijedna rubrika “Pitanje sadašnjega trenutka” koja se zadržala do danas, a pisali su je kao autorsku kolumnu Tomislav Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić, Bono Zvonimir Šagi, Željko Tanjić i, danas, Josip Grbac.

Na tragu početnog zamaha kojim je “Kana” kao nešto neviđeno pokrenuta iz entuzijastičnog žara u kasno proljeće 1970., koja je na tada siromašnoj crkvenoj medijskoj sceni zablistala kao najtiražniji i najpopularniji list, nastavlja se odupirati današnjoj medijskoj hiperprodukciji, osobito digitalnih izdanja i senzacionalistički nabijenih, brzo izmjenjujućih informacija kao nešto drukčije, kao pouzdana i postojana aktualnost. Nudeći originalne pristupe temama vrsnih katoličkih intelektualaca, ovaj mjesečnik traži svoje čitatelje među kršćanskim obiteljima, intelektualcima i svima onima koje zanima “vrijeme i Riječ”, stvarnost u kojoj Bog poziva čovjeka i sve ono što je čovjeku svojstveno na najviše zajedništvo svoje ljubavi.
Novo uredništvo poziva sve suradnike i prijatelje Kršćanske sadašnjosti i posebno Kane: „Ako ste i sami na Facebooku, molimo Vas da se pridružite, podržite stranicu ‘lajkom’, javljate se svojim komentarima kako bismo pokrenuli raspravu i otvorili nove teme. Nove ideje su također dobrodošle, kao i dijeljenje sadržaja s našeg Facebooka kako bismo se približili što širem krugu ljudi“.

Na Facebook stranici mjesečnika svakodnevno će objavljivati razne sadržaje koji se tiču vjerskog, kulturnog i društvenog života kršćanskih obitelji. Kana je jedini kršćanski mjesečnik namijenjen upravo obiteljima i u njoj svatko može naći vrijednih, korisnih, poučnih koliko i zabavnih sadržaja za sebe, poručuju iz uredništva.
Autor:Vjera/Ika
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.