Godišnji susret volontera Caritasa

Autor: Antonija Šilić

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je Godišnji susret volontera Caritasa na kojemu se okupilo oko 150 sudionika. Susret je održan u subotu, 1. prosinca u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a. U Godini vjere, cilj je produbiti i ojačati suradnju sa župama, kroz mrežu volontera župnih Caritasa, uz djelotvornu ljubav i suosjećanje za pomoć potrebitima, bila je središnja poruka susreta.

Na početku susreta sudionike su pozdravili predsjednik Nadzornog vijeća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Valentin Pozaić i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. S. Jelena Lončar je objasnila kako Caritas kao institucija pretače riječi u djela, te zahvalila svim volonterima na nesebičnoj ljubavi i dobroti koju tijekom cijele godine pružaju onima kojima je to najpotrebnije. Uputila je želju da putem kršćanske ljubavi i dalje neumorno „hodamo zajedno“. Mons. Valentin Pozaić ukazao je na to da, ako otvorimo srce sve je moguće, tako i prodrijeti do onih bolesnih, žalosnih, tjeskobnih, napuštenih i nemoćnih, i to na način da „Vrijeme bude blago a vjera djelotvorna“.

Dr. Milan Špehar održao je predavanje „Caritas u Godini vjere“, i u svom opširnom govoru istaknuo da vjera bez djela i ljubavi ne donosi ploda, te da svaki puta kada pomažemo bližnjima susrećemo Uskrsloga Krista. Nadalje, predstavio je karitativni rad kao najsigurniji duhovni put samoostvarivanja svakog čovjeka.

Voditelj Službe za župne Caritase Zagrebačke nadbiskupije Robert Futač održao je prezentaciju na temu „ Župni Caritasi u godini vjere“, i time podsjetio na poslanje Caritasa i njegovu organizacijsku strukturu, te okupljene upoznao s dosadašnjim radom i nekim planovima za buduću suradnju CZN-a, kojih trenutno ima 108, a predviđa se da će ih uskoro biti 116. „Volonteri doprinose na mnogo načina onima potrebitima, te osim materijalne pomoći, ključni su i drugi vidovi pomoći. Dragovoljac je onaj koji jedan sat u tjednu nalazi za bolesne, nemoćne, dječicu ili osamljene, i pomaže molitvom, razgovorom, brigom, znanjem…“

Ivana Reić, koordinatorica u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, održala je prezentaciju: „Volonterstvo u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije“. Prikazala je rezultate u protekloj godini: 273 volontera radilo je 19 708 radnih sati. Naglasila je kako se ono ključno ne može izraziti brojkama, a to su ljubav, znanje i slobodno vrijeme koje volonteri svakodnevno poklanjaju potrebitima. „Doprinos volontera je nemjerljiv“, istaknula je Reić, te naglasila kako se sve više mladih osoba prijavljuje na volontiranje u Caritasu.

Titulu najbolje volonterke, a što nimalo ne umanjuje vrijednost svih ostalih volontera za 2012. godinu dobila je gospođa Marta Takahashi. „Druženje i rad s djecom te dijeljenje veselja zbog njihovih uspjeha, ispunjava me neizmjernim zadovoljstvom“, izjavila je jednom prilikom Marta, koja nije bila prisutna susretu zbog visokog stupnja trudnoće. „Ja ne samo da dajem sebe, jako sam puno dobila volontiranjem, a to je bezgranična ljubav koju širim dalje“, kroz suze je rekla gospođa Ružica Reichel, koja već 12 godina volontira, i kroz svoj rad je upoznala puno „velikih i malih“ prijatelja, te kazala kako je samo jedan mali ponizni čovjek s velikim srcem.

Helena Lasić je volonterka u „Kući sv. Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu“ na Vrhovcu, koja svoje volontiranje smatra Božjim blagoslovom. „To što mogu služiti Isusu u najmanjima, po primjeru na samog Učitelja, koji je došao služiti i svoj život dati za čovjeka, je jedan veliki dar“. Poticaj na volontiranje bile su joj Isusove riječi: „Što god učiniste jednom od ove najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,45). „Za mene nema veće sreće nego besplatno darovati svoje vrijeme i ljubav djeci. Služeći Isusu u njima, ispunjava mi se srce radošću. Helena smatra da su najljepše stvari u životu besplatne i prenosi svoj optimizam na sve ljude dobre volje.

Na završetku susreta, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić potaknuo je volontere da budu ponosni na svoj dobrovoljni rad, te im poručio na šaljiv način kako trebaju „zaraziti“ bližnje pripovijedanjem o volonterstvu, kako bi nastala „epidemija“ dobrovoljstva, jer smo tada zapravo najbliži Bogu. Mons. Jerneić je predvodio i svetu misu u crkvi sv. Marije na Dolcu, koju je upriličio prigodnom propovijedi.




Autor:Antonija Šilić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.